Maaien tijdens een hittegolf is schadelijk voor je gazon, waarschuwt deskundige

01 jul 2024, 9:05 Nieuws
gras maaien maaier
© Freep!k

Experts waarschuwen dat het maaien van het gazon bij warm weer waarschijnlijk schade veroorzaakt, met mogelijk langdurige gevolgen.

De langverwachte hittegolf is aangebroken en miljoenen Nederlanders genieten van hun tuin. Veel van hen zullen in de verleiding komen om het gazon te maaien, zodat het er uitziet om door een ringetje te halen. Experts van Werkspot.nl , de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, waarschuwen echter om vanwege de grote kans op schade niet te maaien tijdens extreme hitte.

Gras maaien als het te warm is, kan lelijke bruine plekken tot gevolg hebben. Of, als het gras doodgaat, tot kale plekken in het gazon. Als je je gazon met rust laat, beschermt je de grassprietjes en houdt het gras vocht vast als het warm is.

Tuinexpert Rob de Vries van Werkspot.nl zegt: "Het is volkomen logisch dat we willen dat onze tuin er mooi uitziet, juist nu we er met dit warme weer eindelijk van kunnen genieten."

“Het maaien van gazons in de hitte kan echter langdurige schade veroorzaken. Als het gras te kort wordt gemaaid, worden de grassprieten blootgesteld aan meer hitte dan ze aankunnen, waardoor ze dood kunnen gaan. Dit leidt tot kale plekken in het gazon, die veel tijd en moeite kosten om te herstellen.”

“Het is het beste om het gras met rust te laten; de extra lengte zal de grassprieten beschermen totdat de hittegolf voorbij is. En er zijn gelukkig nog meer manieren om het gazon gezond te houden.”

Werkspot.nl heeft de do's en don'ts voor het verzorgen van je gazon (en jezelf) tijdens een hittegolf op een rij gezet.

Do’s

Laat het groeien

Door het gras wat langer te laten groeien, kan het beter tegen hittestress. Langer gras fungeert bij warm weer als een soort 'microjungle', waarbij de hogere sprieten een microklimaat bij de bodem creëren. Wanneer de temperatuur stijgt, kan maaien juist stress veroorzaken voor het gazon. Het is daarom vaak beter om het gras bij warm weer langer te laten groeien. Een goede richtlijn voor de gemiddelde gazonlengte is tussen de 2,5 en 5 cm. Maar tot tweemaal die hoogte kan ook nog prima.

Verhoog de maaihoogte

Om te voorkomen dat het gazon wordt gescalpeerd, kun je het beste tijdens droog weer de maaihoogte van je grasmaaier verhogen. De meeste grasmaaiers hebben verschillende hoogte-instellingen Een hogere maaihoogte zorgt ervoor dat kostbaar vocht wordt vastgehouden. Dit beperkt de verdamping en stimuleert sterke, diepere wortels om te groeien. Dit verbetert over het algemeen de droogtetolerantie van het gazon. Zelfs als je een kleinere tuin hebt en deze met een grastrimmer maait, probeer altijd te voorkomen dat je het gras te kort maait.

Creëer een wilde tuin

Wilde tuinen kunnen beter omgaan met droogte. Je hoeft niet alleen minder vaak water te geven, je krijgt meer groen en de tuin wordt een rijke nectarbron voor insecten en bestuivers, waardoor je ook de omgeving helpt.

Wees voorbereid op water

Als je het gazon moet maaien tijdens warm weer, zorg er dan voor dat je het regelmatig water geeft. Een goede richtlijn is om gazons ongeveer 2,5 cm water per week te geven. Als je een sprinkler gebruikt, duurt het ongeveer 30 minuten om een halve centimeter water te verspreiden. Er zijn verschillende manieren om het gazon water te geven, zoals met een draagbare gieter met sproeikop, een sproeier, een irrigatiesysteem of een tuinslang. Het is belangrijk om niet te veel water te geven. Dagelijks water geven is meestal niet nodig. Regelmatig water geven is echter wel de beste manier om te voorkomen dat het gazon uitdroogt, door ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft.

Zorg voor schaduw

Het planten van bomen of het aanbrengen van schaduwvoorzieningen biedt tijdens warme dagen broodnodige verlichting voor je gazon. Schaduw helpt het waterverlies door verdamping te verminderen, wat op zijn beurt een koeler microklimaat creëert. Hierdoor is er minder vaak water nodig en blijft het gras gezond. Er zijn verschillende opties om schaduw aan je tuin toe te voegen, denk aan luifels, parasols, schaduwdoeken, pergola's, priëlen, tuinhuisjes, en het planten van bomen of hoge struiken. Wat voor jou de beste optie is, hangt af van de grootte van de tuin, het type tuin en het beschikbare budget.

Don’ts

Een zonnesteek krijgen

Bij warm weer is het verstandig om intensieve lichaamsbeweging te vermijden, omdat het kan leiden tot hitte-uitputting of een hitteberoerte. Het maaien van een groot gazon bij extreme hitte kan vermoeiend zijn, dus vermijd het indien mogelijk. Als het toch moet gebeuren, maai dan vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de temperatuur lager is. Als je toch gaat maaien of tuinieren tijdens warm weer, zorg er dan voor dat je zonnebrandcrème gebruikt, een hoed draagt, en regelmatig pauzeert om water te drinken.

Te kort maaien

Een van de ergste dingen die je voor je gazon kunt doen tijdens warm weer, is het te kort maaien. Hoe korter het gras, hoe minder schaduw er is om de wortels te beschermen, waardoor ze minder vocht vasthouden en uitdrogen. Het is verstandig om bij het maaien van het gazon de 1/3-regel aan te houden: maai nooit meer dan een derde van de lengte van de grassprieten tegelijk. Als je meer dan een derde maait, kan dit het gras onder druk zetten en zelfs de groei remmen.

Water geven als het zonnig is

Als je het gazon water geeft terwijl de zon fel schijnt, kan dit schade veroorzaken. Normaal gesproken groeien grassprieten het meest tijdens de koelere delen van de dag. Daarom is het het beste om water te geven vroeg in de ochtend vóór 8.00 uur of 's avonds na 21.00 uur. Dan kan het gras optimaal groeien en water kan opnemen zonder snel te verdampen. Je kunt timers instellen zodat de irrigatiesystemen en sproeiers op de beste tijden aan gaan, of je kunt natuurlijk ook met de hand op deze tijdstippen water geven.

Water verspillen

Het is handig om 'grijs water' te gebruiken voor irrigatie. Dat is water afkomstig van bijvoorbeeld koken of in bad gaan. Je kunt het hergebruiken om water te besparen. Het plaatsen van een regenton of regenwateropvangsysteem is een andere goede manier om water te besparen en je ecologische voetafdruk te verminderen. Zorg er wel voor dat het opgevangen water geen schadelijke chemicaliën of menselijk afval bevat, om de gezondheid van het gras en de bodem te waarborgen.

Vergeten om opnieuw te zaaien

Voor een dichte grasmat is het essentieel om kale plekken in het gazon opnieuw in te zaaien met graszaad. Dit helpt waterverlies door verdamping te verminderen en voorkomt tegelijkertijd bodemerosie. De beste momenten om te zaaien zijn in het voorjaar, van maart tot begin mei, en in de late zomer tot vroege herfst, van eind augustus tot september.