WML - Waterleidingmaatschappij Limburg - hervat deze week de inname van Maaswater voor de productie van drinkwater. Klanten die in de afgelopen maanden 'harder' water kregen, kunnen binnenkort weer rekenen op het zachtere water zoals ze gewend waren.
De inname van Maaswater lag ruim vier maanden stil vanwege terugkerende te sterke verontreiniging van het Maaswater met de stof pyrazool. Na een aantal concentratiepieken in de afgelopen periode, is de kwaliteit van het Maaswater nu voldoende voor de drinkwaterproductie.
Bij het besluit om te gaan innemen, is voor WML een aantal argumenten van belang.
Veiligheid van drinkwater voor de klanten
De kwaliteit van het Maaswater is op dit moment voldoende om er weer 100% betrouwbaar drinkwater van te kunnen maken. Bovendien gaat WML uit van een stabiele en reguliere situatie wat betreft de zuivering van het afvalwater op het Chemelotterrein. Mocht de verontreiniging onverhoopt toch weer toenemen dan is het monitorings- en waarschuwingssysteem zo ingericht dat de inname onmiddellijk gestaakt kan worden.
Terug naar zachter water
Door de verontreiniging van de Maas, moest WML noodgedwongen overstappen op drinkwaterproductie uit (dieper) grondwater. Dat leverde voor 75.000 klanten in Midden- en Noord-Limburg harder water op dan zij gewend zijn. Nu WML weer over kan schakelen naar het gebruik van Maaswater, kan ze op korte termijn (2 à 3 weken) aan die klanten ook weer het vertrouwde zachtere water leveren.
Vorige week halveerde de voorzieningenrechter de toegestane waarden aan pyrazool in de lozing vanaf het Chemelotterrein. Deze verlaging van de norm biedt WML meer zekerheid om veilig en betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven maken uit Maaswater.