Het aantal ziekenhuizen dat kritieke maar planbare zorg weer op tijd kan uitvoeren, is toegenomen tot 87 procent, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Het gaat dan bijvoorbeeld om kankerbehandelingen. Vorige maand lukte het nog 76 procent van de ziekenhuizen waar de NZa gegevens van heeft om zulke operaties op tijd uit te voeren.
Op dit moment kunnen vijf ziekenhuizen de kritieke planbare zorg nog niet altijd binnen zes weken leveren. Als zulke zorg langer wordt uitgesteld, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid van de patiënt.
Alle ziekenhuizen kunnen ook weer planbare ingrepen zoals knie- en heupoperaties uitvoeren. Een kwart van de ziekenhuizen kan dat soort zorg weer volledig leveren, aldus de NZa. Vorige maand ging het nog om 10 procent.
De ‘gewone’ zorg moest tijdens de coronacrisis geregeld worden uitgesteld, omdat er zoveel coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen dat andere operaties en behandelingen niet meer uitgevoerd konden worden.
Nog steeds is het aantal operaties dat wordt uitgevoerd lager dan normaal, aldus de NZa. Omdat het ziekteverzuim onder zorgpersoneel hoog blijft – mede door het hoge aantal coronabesmettingen – blijft de druk op de zorg ook hoog.