Meet- en verwijderingssysteem voor zwerfvuil beken getest

20 aug 2015, 23:33 Nieuws
waterschap roer en overmaas gebouw parklaan 16 9
Sittard-Geleen.nieuws.nl

Bij de stuw in de Geleenbeek aan de Millenerweg in Sittard werd donderdag een meet- en verwijdersysteem voor de hoeveelheid zwerfvuil in de zijrivieren van de Maas getest.

Het systeem is als afstudeeronderdeel van zijn studie Built Environment van Zuyd Hogeschool in Heerlen bedacht en ontwikkeld door student Tom Mertens.

Praktisch ontwerp
"Voor het waterschap is het belangrijk om het probleem goed in beeld te krijgen: om hoeveel plastic gaat het, speelt de invloed van bepaalde seizoenen nog een rol, zijn er specifieke probleembeken enzovoorts. Verder kijken we natuurlijk of het ontwerp van Tom praktisch in onze beken te gebruiken is." Dat zegt strategisch adviseur van Waterschap Roer en Overmaas Harry Tolkamp, die Mertens inhoudelijk begeleidt bij zijn afstudeerproject.

Hoeveel zwerfafval zit er in de Maas?

Tom Mertens: "Watergebonden zwerfafval is een groot mondiaal en actueel probleem dat zeer goed aansluit op mijn uitstroomprofiel Waterbeheer & Milieu binnen het hoofdprofiel Civiele Techniek op de opleiding Built Environment op Zuyd Hogeschool. Er is nog weinig bekend over de hoeveelheid plastics in de zijrivieren van de Maas. Ik heb dan ook de volgende onderzoeksvraag opgesteld: In welke mate zijn de zijrivieren van de Maas vervuild met zwerfafval en hoe kan dit afval gereduceerd worden?"

Meet- én verwijderingssysteem

De doelstelling van het onderzoek is het ontwikkelen van een meetsysteem dat de hoeveelheid plastics in zijrivieren van de Maas vast kan stellen én tegelijkertijd een verwijderingssysteem te ontwikkelen dat de bijdrage van de zijbeken aan de vervuiling van de Maas vermindert. Tom heeft het meet- en verwijderingssysteem helemaal zelf ontwikkeld. De stichting River Litter Foundation heeft het systeem volledig gefinancierd.