door Jeroen van Baar | Mijn werkgever is failliet, wat nu?
door Jeroen van Baar | Mijn werkgever is failliet, wat nu?
De laatste tijd regent het faillissementen. U kunt daar op verschillende manieren bij betrokken raken. Het kan u als ondernemer overkomen of als leverancier, maar ook als werknemer.
In veel faillissementen hebben de werknemers al enige tijd hun salaris niet of niet op tijd ontvangen. De overheid heeft een vangnet gemaakt om deze werknemers tegemoet te komen. Het gaat om een onderdeel van de Werkloosheidswet die bekend is als de Loongarantieregeling. Men kan dit zien als een verzekering tegen betalingsonmacht van de werkgever.
Hoe werkt de loongarantieregeling voor u als werknemer?
Allereerst moet vaststaan dat er sprake is van betalingsonmacht van uw werkgever. Hoewel strikt genomen daarvoor niet vereist is dat het faillissement (reeds) is uitgesproken, komt het daar in de praktijk wel op neer. Vervolgens kan een aanvraag worden gedaan bij UWV om de salarisaanspraken over te nemen. Normaal gezien organiseert UWV kort na de faillissementsuitspraak in overleg met de curator een gezamenlijke intake.
De belangrijkste posten die UWV overneemt, zijn – eenvoudig weergegeven – het achterstallige loon tot maximaal 13 weken terug, het vakantiegeld tot maximaal een jaar terug en het loon over de opzegtermijn van maximaal zes weken. UWV streeft ernaar de aanvragen voortvarend te behandelen en binnen vier weken een voorschot uit te betalen. Vaak gebeurt dit eerder, maar in het ergste geval kan een werknemer dus geruime tijd zonder inkomsten zitten. Indien mogelijk, is het dus verstandig om hiervoor als werknemer een financiële buffer op te bouwen, bijvoorbeeld door te proberen een maandloon als spaargeld opzij te zetten en gereserveerd te houden voor dit soort calamiteiten.
UWV betaalt niet alleen het netto-salaris aan de werknemer, maar draagt ook de Loonheffing af, voor zover de werkgever dat niet doet. UWV verstrekt aan de werknemer ook een specificatie en een jaaropgaaf. Bij het doen van de fiscale jaaraangifte is het goed om te bekijken of er geen overlap zit in de jaaropgaaf van de failliete werkgever en de jaaropgaaf van UWV. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een werkgever wel de loonrun heeft gedraaid en een salarisspecificatie heeft afgegeven, maar het netto-salaris en de verschuldigde loonheffing niet heeft betaald.
De bedragen die UWV onder de Loongarantie betaalt, vordert zij terug bij de curator. Het is afhankelijk van de toestand van de boedel of UWV nog enige betaling kan verwachten. Dit risico heeft UWV dus daadwerkelijk van de werknemer overgenomen.
Doorgaans zegt de curator kort na de faillissementsuitspraak alle arbeidsovereenkomsten op. De werknemers dienen zich dan wel nog ter beschikking te houden en in sommige gevallen dient daadwerkelijk doorgewerkt te worden om bijvoorbeeld projecten af te ronden. U zult dan als werknemer wel in staat moeten worden gesteld om te solliciteren.
Na het verstrijken van de opzegtermijn kan aanspraak bestaan op een reguliere werkloosheidsuitkering indien men dan nog geen nieuwe baan heeft. Er is dan geen sprake van vrijwillige werkeloosheid.
Als werknemers in het kader van een doorstart bij een nieuwe werkgever in dienst treden, dan eindigt normaal gezien hun aanspraak op loon onder de Loongarantieregeling en dient de nieuwe werkgever het overeengekomen salaris te betalen.
Indien u geconfronteerd wordt met een werkgever met betalingsmoeilijkheden, weet u dus wat u te wachten staat. Indien uw werkgever zelf niet overgaat tot het aanvragen van het faillissement, kunt u overwegen om dit zelf (met collega’s) te doen. U moet daar niet te lang mee wachten. Als de termijn waarover u geen (volledig) salaris hebt gehad te lang wordt, loopt u anders wellicht een stuk dekking mis.
Een faillissementsaanvraag voor u en uw collega’s dient te worden ingediend door een advocaat. Indien u met ons kantoor een vaste prijsafspraak maakt en de kosten deelt, bent u verzekerd van een snelle en kwalitatieve afhandeling tegen relatief lage kosten.
Schroom niet om contact op te nemen met één van onze specialisten arbeidsrecht en faillissementsrecht.
Door Jeroen van Baar.
Advocaat bij KampsVanBaar Advocaten in Sittard.