Nieuw digitaal dashboard met Limburgse milieugegevens online

20 dec , 7:00 Nieuws
4 december 2016 wandelweer 5 chemelot gezien vanaf puth

Sinds deze week is er een website met daarop een aantal gegevens over het milieu in de provincie Limburg.

Dit ‘dashboard’ is er omdat de Provincie graag transparant en duidelijk wil zijn over de feitelijke status van ons leefmilieu. De Provincie Limburg vindt immers dat iedereen recht heeft op een goede leefomgeving: een omgeving waarin iedereen op een gezonde manier kan wonen, werken en recreëren en die uitnodigt tot een gezonde leefstijl.

Milieuaspecten zijn van invloed op álle beleidsterreinen, dus hoe meer kennis we daarover hebben, hoe beter we ons beleid kunnen vormgeven. Het voldoen aan de wettelijke normen is hierbij natuurlijk altijd het uitgangspunt, maar als er beleidsruimte is, zoekt de Provincie altijd naar verdere verbetering op de verschillende milieuthema’s.

Indicatoren

In het dashboard worden verschillende indicatoren voor het leefmilieu weergegeven, waarbij de provincie als geheel wordt vergeleken met de rest van het land. Daarbij zijn de ontwikkelingen per jaar te zien, vanaf 2019. Indicatoren zijn bijvoorbeeld stoffen die van invloed zijn op de luchtkwaliteit, zoals stikstof(dioxide), ammoniak en fijnstof. Ook is er aandacht voor geluid- en lichtbelasting en voor fosfaatgebruik in de landbouw. De website laat ook gegevens zien over ‘externe veiligheid’. Dat betekent: de risico's voor mens en milieu bij gebruik, opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen (zoals vuurwerk, lpg of munitie) Ook de risico's die luchthavens geven vallen onder externe veiligheid.

Basismonitor

De Provincie Limburg werkt aan een brede basismonitor, waarin een groot aantal indicatoren over de ‘staat van Limburg’ opgenomen worden, over gezondheid en een aantal andere thema’s. Die monitor wordt in het eerste kwartaal van 2025 verwacht. Vooruitlopend daarop is er nu dus dit milieu-dashboard.

Het Limburgse milieu-dashboard brengt informatie vanuit verschillende bronnen bij elkaar om deze inzichtelijk en toegankelijk te maken. Voor de inhoud wordt voornamelijk gebruik gemaakt van data van het RIVM en de Atlas Leefomgeving. De komende tijd wordt het dashboard uitgebreid en aangescherpt.

Het dashboard is te bekijken via bbm.databank.nl/mosaic/dashboard/milieu