Arriva ziet eind 2022 nog een structureel reizigersverlies van twintig procent (met een verwachte afname van dat verlies tot 10 procent eind 2023).
De vervoerder stelt vast dat er door de coronapandemie wijzigingen zijn te zien in het reisgedrag: "scholen hebben ervaren dat digitaal onderwijs een prima werkvorm kan zijn; (incidenteel) thuiswerken is gemeengoed geworden".
Belangrijke wijzingen bus
- Upgrade bereikbaarheid Chemelot
De Brightlands Chemelot Campus groeit. Arriva wil naast het toegenomen aantal studenten ook de medewerkers van de campus verleiden om te kiezen voor het OV als dagelijkse reiswijze. Daarom breiden zij de bestaande buslijnen uit.
- Lijn 633 ( Station Beek/Elsloo – Chemelot – Station Sittard v.v.) rijdt voortaan tijdens de spitsuren in een halfuurdienst. Zo zijn er 6 reismogelijkheden per uur van en naar Sittard Station en 4 reismogelijkheden per uur van en naar Station Beek-Elsloo.
- Nieuwe lijn 635 zal verder in de spits een directe verbinding geven tussen Heerlen Station en Chemelot Campus (v.v.).
- Uitbreiding bereikbaarheid Maastricht station Noord – P+R Noord
De huidige lijn 3, met als eindbestemming de wijk Nazareth, gaat doorrijden naar P+R Noord. De bereikbaarheid van Maastricht via P+R Noord en station Noord neemt daarmee toe. Naast buslijn 3, rijdt ook stadslijn 10 en regiolijn 30 (MAA – Geleen-Sittard) en de RS18 (Kerkrade-Heerlen-Maastricht) naar Station Noord/P+R Noord. - Upgrade lijn 372 Roermond – Panningen – Venlo
Een eerdere herziening van het ov in de driehoek Venlo – Weert – Roermond heeft geleid tot reizigersgroei - met name tijdens de spitsuren. Daarom wordt de huidige dienstregeling van lijn 372 in de ochtendspits uitgebreid met extra reismogelijkheden vanaf Panningen naar Roermond. Ook gaan erna 20:00 uur vanaf Roermond meer ritten doorrijden naar Venlo (en v.v.). - Lijntaxi 799 Veulen – Venray – Geijsteren vervalt
Vanwege onvoldoende reserveringen vervalt lijn 799 per 11 december 2022.
Belangrijke wijzigingen trein
- RS 18 direct van Maastricht naar Kerkrade; RS15 ‘ingekort’ tot Sittard-Heerlen
De RS15 wordt ingekort van Sittard tot Heerlen (i.p.v. eerder Kerkrade). Het trajectdeel Heerlen-Kerkrade voegt Arriva toe aan de RS18 die daarmee Maastricht en Kerkrade direct verbindt (i.p.v. eerder tot aan Heerlen). Deze directe verbinding is mogelijk door de spoorverdubbeling op het traject Heerlen-Landgraaf. De RS 18 wordt bovendien in de ochtendspits tot 10:00 uur en tussen 15:00 en 19:00 uur verlengd met een extra treinstel voor meer zitplaatsen. - Vervallen ritten in de daluren op de Maaslijn
Net als vorig jaar rijdt de RS11 Nijmegen-Venray-Venlo-Roermond vanaf januari tot de zomer minder in de daluren. Het gaat om de 12 zogenaamde ‘tussenslagen’ tussen Nijmegen – Venray. - Verlengde treinen tussen Maastricht – Sittard – Roermond (RS12)
De RS12 tussen Maastricht – Sittard – Roermond (v.v.) wordt verlengd met een extra treinstel in de ochtendspits tot 10:00 uur én tussen 15:00 uur en 19:00 uur.
Nieuw in Limburg: nachttrein naar Schiphol
Per 17 december 01:01 uur biedt Arriva Nederland een extra verbinding, één keer per week, in de nacht van vrijdag op zaterdag, tussen Maastricht en Schiphol (v.v.). Deze ritten zijn mogelijk door de Europese Wetgeving die sinds 2021 verbindingen op basis van open toegang toelaat. Na vertrek uit Maastricht stopt de trein in Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid en komt deze iets voor half 4 aan op Schiphol. Via dezelfde route rijdt de trein tussen 05:40 en 07:58 uur terug. Meereizen met deze nachtelijke rit kan voor 10 euro. Reizigers kopen hun vervoersbewijs via reis-app glimble (
www.glimble.nl ).
Informatie in de reisplanners en op de website
Reizigers wordt geadviseerd om de verschillende reisplanners in de gaten te houden. De aanpassingen in de nieuwe
dienstregeling, zoals de nieuwe bus routes, aangepaste lijnnummers of gewijzigde aankomst- of vertrektijden, zijn terug te vinden in de reisplanners. Daarnaast wijst Arriva de reizigers ook via de website, schermen in de voertuigen en social mediaberichten op de actueel geldende reisinformatie.