Talenten ontdekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, blijkt een succesvol instrument voor effectieve begeleiding naar werk.
Dat is de conclusie van het Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek die mensen aan de slag laat gaan in 'De Werkplaats'. Hier ontdekken begeleiders van het Participatiehuis welke arbeidskansen iemand nog meer heeft. Daarna zetten zij samen in op een passend vervolg.
De praktijkdiagnose, zoals deze ontdekkingstocht in vaktermen genoemd wordt, is inmiddels een volwaardig onderdeel van het Participatiebedrijf.
Sinds 2016 is 'De Werkplaats' gevestigd aan de Millenerweg in Sittard en in de oude brandweerkazerne in Beek. Beide praktijkdiagnostische centra zijn een initiatief van de reïntegratiebedrijven 'Relim' en 'De Werkmeester' in nauwe samenwerking met de beide gemeenten. Na een succesvolle implementatie en uitvoering is de Werkplaats sinds 1 januari 2020 onderdeel van Participatiebedrijf Westelijke Mijnstreek.
Om inzicht te krijgen in de arbeidskansen en belemmeringen van mensen, werken kandidaten binnen de veilige muren van 'De Werkplaats'. Bewust starten zij met laagdrempelige verpakkings- en productiewerkzaamheden om vooral bezig te zijn met bewustwording en ontwikkeling en niet met complexe werkzaamheden. Tegelijkertijd leert men algemene werknemersvaardigheden zoals op tijd komen, afspraken nakomen, omgaan met collega's en leiding accepteren. Naar aanleiding van de praktijkdiagnose wordt voor elke deelnemer een programma op maat ontwikkeld. Denk aan het volgen van een opleiding, stage of vrijwilligerswerk of directe doorstroom naar een baan.
Om de praktijkdiagnose en begeleiding in goede banen te leiden, hebben 'Relim' en 'De Werkmeester' de gewenste deskundigheid en ervaring geleverd. Nu de methodiek in de organisatie is geland en geborgd, laat 'De Werkplaats' 'Relim' en 'De Werkmeester' in goed vertrouwen los. De coördinatie en de begeleiding van kandidaten wordt stapsgewijs overgenomen door het Participatiebedrijf.