No Surrender en Hells Angels blijven verboden

17 dec 2020, 21:30 Nieuws
hells angels in sittard 19 maart 2014 arjan krijntjes
© Arjan Krijntjes

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag in hoger beroep het in juli door de rechtbank van Assen opgelegde verbod op motorclub No Surrender in stand gehouden.

Het hof vindt dat het gewelddadige karakter van No Surrender en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkert in de maatschappij.

Het hof omschrijft in het oordeel No Surrender als een zeer gesloten organisatie met een militair karakter en strenge regels. De structuur en cultuur van de club vergemakkelijkt volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten. Het is kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelt het hof. Het verbod geldt ook voor de chapters en brotherhoods van No Surrender, omdat die onder strikt toezicht staan van het centrale gezag van No Surrender.

Justitie is al enkele jaren bezig met een offensief om zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) via de rechter verboden te krijgen.

Het gerechtshof in Arnhem verbood dinsdag eveneens in hoger beroep motorclub Hells Angels. Dat verbod was eerder uitgesproken door de rechtbank.

Zowel wereldwijd als in Nederland zijn Hells Angels geregeld betrokken bij ernstige geweldsmisdrijven en wapenbezit, aldus het hof. Het gaat daarbij om een structurele situatie, die niet los kan worden gezien van de cultuur van geweld die bij Hells Angels bestaat. Een belang­rijke factor is het gewelddadige imago, zegt het hof, waarbij dat geweld op verschillende manieren wordt aangemoedigd en verheerlijkt.

Ook wijst het hof op de rivaliteit met andere motorclubs, die heeft geleid tot een soms gewelddadige machtsstrijd. Deze conflicten tussen verschillende motorclubs worden volgens het hof meer dan eens uitgevochten te midden van het publiek op straat. Intimidatie van (ex-)leden, slachtoffers en getuigen zorgt ervoor dat optreden door politie en justitie sterk wordt bemoeilijkt, aldus het hof.

Het verbod betekent ook dat Hells Angels niet meer in het openbaar hun 'colors' (clubkleding) mogen dragen en de losse afdelingen niet meer de naam mogen gebruiken.