Volgens een onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn de voedingsmiddelen in Nederland de afgelopen jaren minder
zout gaan bevatten, maar de hoeveelheid verzadigd vet is nauwelijks gedaald.
In de afgelopen jaar daalde de hoeveelheid zout in brood, chips en zoutjes, conserven, (diepvroes-)snacks, kaas en kant- en klaarmaaltijden met 10 procent. Wel zijn er binnen dezelfde productsoorten grote verschillen in zoutgehaltes.
Als de resultaten van (verzadigd) vet in 414 levensmiddelen uit 2015 worden vergeleken met die uit voorgaande jaren, blijkt dat het gemiddelde verzadigd vetgehalte in de meeste productsoorten de afgelopen jaren praktisch ongewijzigd is gebleven. Bij sommige producten is het verzadigd vetgehalte zelfs gestegen ten opzichte van 2009.
NVWA en RIVM monitoren in opdracht van het ministerie van VWS voedingsmiddelen op gehalten zout, suiker en (verzadigd) vet. Dat gebeurt in het kader van het Akkoord verbetering productsamenstelling, waarin met brancheorganisaties van de voedingsmiddelenindustrie, retail, horeca en catering afspraken zijn gemaakt over het maximumgehalte aan zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vet) in voedingsmiddelen.