Dak- en thuislozen zijn naar verhouding vrij vaak jong en vrouw, concluderen onderzoekers van de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds.
Het “stereotype beeld” over de groep klopt volgens hen niet, de gemiddelde dakloze is niet een “alleenstaande man van middelbare leeftijd met psychische en verslavingsproblematiek”.
De onderzoekers hebben een steekproef gedaan in onder meer Den Bosch, Oss, Boxtel, Vught en Zaltbommel. De uitkomsten zijn donderdag gepresenteerd. Ze telden bijna 1500 dak- en thuislozen in de regio, onder wie bijna 350 kinderen en meer dan 300 jonge volwassenen. Ruim een kwart is vrouw.
De meeste mensen hebben wel een plek om te slapen, maar geen vastigheid. Ze verhuizen van slaapbank naar slaapbank bij familie en vrienden, of slapen in een caravan of schuur. Op straat zijn ze niet vaak te zien. Omdat het de eerste telling in zijn soort is, kunnen de onderzoekers niet zeggen of het aantal dak- en thuislozen stijgt of daalt.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde onlangs dat Nederland vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar telde. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Opvangorganisaties spraken de cijfers toen tegen, zij zeggen dat het aantal daklozen juist toeneemt.