Sinds de energieprijzen sterk zijn gestegen zijn veel huizenbezitters hun woning aan het verduurzamen.
Toch is vandaag de dag nog bijna 1 op de 9 huizen in Limburg extreem slecht geïsoleerd. Deze energieslurpende woningen krijgen de minst groene energielabels F of G. Wel zijn er grote verschillen per gemeente, zo blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.
Van energieneutraal (A) tot energieslurpend (G): elke woning die wordt verkocht of verhuurd is tegenwoordig voorzien van een
energielabel. In Limburg blijkt 10,6% van de woningen met een geldig energielabel slecht geïsoleerd. Dit percentage is veel hoger dan het landelijk gemiddelde van 8,2%. Uitschieter is Zeeland: krijgt zelfs 10,8% van de woningen energielabel F of G.
Stein heeft slechtst geïsoleerde huizen
Lokaal zijn de uitschieters nog groter binnen Limburg. In Stein heeft bijvoorbeeld zelfs 16% van de woningen energielabel F of G. Nergens in de provincie is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste aantal slecht geïsoleerde huizen zijn:
Stein: 16% van de woningen is slecht geïsoleerd
Gulpen-Wittem: 14,9% van de woningen is slecht geïsoleerd
Brunssum: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
Heerlen: 14,8% van de woningen is slecht geïsoleerd
Valkenburg aan de Geul: 14,7% van de woningen is slecht geïsoleerd
Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente of in de rest van de provincie? Bekijk dan hier de energielabel kaarten.
Bijna helft van de woningen is energiezuinig, Nederweert koploper
Er is ook beter nieuws. 42,1% van de Limburgse huizenbezitters heeft namelijk wél een energiezuinige woning met het groene label A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron.
Koploper is Nederweert: hier is momenteel al 57,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Venray (55,6%) en Peel en Maas (55,1%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis.