In Sittard-Geleen krijgt ongeveer vijftig keer per jaar iemand een hartaanval. Dat kan ook een familielid of vriend van u zijn...
Het is dan belangrijk om snel met reanimatie te starten. En dat er snel een
AED bij het slachtoffer is. Want zo’n AED kan het hart weer in het juiste ritme laten kloppen. De Stichting Burgerhart Sittard-Geleen zorgt dat er verspreid over de gemeente genoeg AED’s hangen. Dat ze goed (blijven) werken. Maar ook dat er in onze gemeente bijna duizend burgerhulpverleners (BuHV’ers) zijn die kunnen reanimeren en weten hoe je een AED gebruikt.
AED en training in de buurt geregeld
Herman Wetzels (70) woont in Sittard, in één van de 35 zorgappartementen van Gelderhof. "We hadden geen AED in de buurt. Daarbij komen er aan de overkant van de straat nog 50 nieuwe zorgappartementen. Dus we wilden hier graag een AED." Als ‘jonge’ bewoner krijgt Herman de opdracht die te regelen. "De Stichting Burgerhart Sittard-Geleen wilde wel een AED komen plaatsen. Als ik maar minimaal zes buurtbewoners vond voor een training reanimatie en omgaan met de AED." Herman vindt er zeven en doet zelf ook mee. "De groep was heel divers", herinnert instructeur Stephan Pfennings van Hippocampus zich. "Er waren deelnemers uit het zorgcomplex, maar ook jonge mensen uit de wijk. Mooi om die bereidheid te zien om elkaar te helpen." Voor Herman is dat normaal. Hij staat altijd klaar voor medebewoners die behoefte hebben aan hulp of contact. "De training vond plaats in ons mooie wijkcentrum. Het was interessant en leuk. Alle acht zijn we nu burgerhulpverlener. We hebben ons ook allemaal aangemeld bij HartslagNu, zodat we een oproep krijgen via de app en/of SMS als er in de buurt iemand een
hartstilstand krijgt. Als dat gebeurt, durf ik het wel aan. Dan aarzel ik niet en ga ik helpen."
Gratis (herhaal)training
Ieder jaar zijn er zeker vijftig nieuwe burgerhulpverleners nodig. Want mensen stoppen of verhuizen. Ook u kunt burgerhulpverlener worden. Dan leert u wat u kunt doen als u in uw omgeving te maken krijgt met een hartstilstand. Als burgerhulpverlener volgt u de basiscursus. Daarin leert u reanimeren en hoe u een AED gebruikt. Die training is voor inwoners van Sittard-Geleen gratis. Net als de herhaaltrainingen die u daarna jaarlijks volgt om uw kennis bij te houden. U kunt deze trainingen op meerdere plekken volgen, ook bij u in de buurt. Via het Rode Kruis, de lokale EHBO-vereniging en sinds kort ook Hippocampus. Willeke Borman eigenaar van Hippocampus verteld "Wij geven dit soort trainingen in het hele land. De Stichting Burgerhart Sittard-Geleen heeft ons gevraagd deze ook in Sittard-Geleen te geven, om steeds genoeg burgerhulpverleners te kunnen opleiden."
Word ook burgerhulpverlener!
Hippocampus pakt het meteen groots aan. “Op 29 november gaan we in het Fortuna Stadion in één keer 100 nieuwe burgerhulpverleners opleiden. Iedereen die meedoet aan de reanimatie- en AED-training krijgt een ‘goody bag’ met kaartje voor een voetbalwedstrijd.
Meer weten of aanmelden (vóór 18 november)? Kijk op de website van Stichting Burgerhart.