Op donderdag 28 november kunt u in de gemeenschapsaccommodatie Odasingel 90 een lezing bijwonen over de Sittardse brandweer.
"Als dan brandweerlieden op het terrein van den brand aankomen, worden ze nog uitgelachen toe, zelfs door gemeente-ambtenaren. Ten opzichte der brandweerlieden die 't toch goed meenen en in het midden van den nacht, soms in bittere koude, er op uitmoeten om anderen te helpen, moest men een andere houding aannemen!"
Bovenstaand citaat was te lezen in het dagblad Limburger Koerier van 23 februari 1927. Na aanhoudende kritiek besloot het gemeentebestuur van Sittard eind 1927 over te gaan tot een professionele gemeentelijke brandweerdienst. Hoe de Sittardse brandweer van de late middeleeuwen tot de oprichting van de gemeentelijke brandweerdienst was georganiseerd is het onderwerp van een lezing die Peter Schulpen, plaatsvervangend gemeentearchivaris bij het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen, donderdag 28 november voor de Vereniging Sittards Verleden zal verzorgen. De lezing gaat om 19:30 uur van start in de gemeenschapsaccommodatie Odasingel 90. De lezing is, tegen betaling van 4 euro, voor iedereen toegankelijk.
Bij de foto boven dit bericht: De drie brandspuiten van Sittard opgesteld voor een pand in de Plakstraat, waarin zowel een café als het lokaal van de gymnastiekvereniging Swentibold was ondergebracht. Van 1914 tot 1927 moesten leden van de gymnastiekvereniging in ruil voor een gemeentelijke subsidie optreden als vrijwillige brandweer.