Zaterdagochtend 4 april om 05:00 uur klinkt op de Markt in Sittard het startsignaal voor de wedstrijddeelnemers aan de 52e Kennedymars, een dagmars over 80 kilometer. Recreatieve lopers kunnen tussen 05:00 en 07:00 uur van start gaan. Uiterlijk zondagnacht 01:00 uur moeten ze weer binnen zijn om het felbegeerde deelnamespeldje te bemachtigen.
Sinds 20 april 1963 vindt de Kennedymars Sittard - 50 mijl of 80 kilometer binnen 20 uur - ieder jaar rond Pasen plaats. Het is daarmee de oudste Kennedymars van Nederland, die dit jaar toe is aan zijn 52e editie. Eén keer moest de mars worden afgelast. Dat gebeurde in 2001 vanwege de mond- en klauwzeercrisis. De mars werd toen drie dagen van te voren afgelast, een forse klap voor de organisatie.
Wie nog nooit heeft meegelopen met de traditionele Kennedymars en nu de aandrang krijgt om zaterdagochtend ongetraind en onvoorbereid aan de start te verschijnen doet dat beter niet. Een alternatief is dan de Swentiboldmars over de halve afstand.
De organisatie verwacht ook dit jaar weer zo’n drieduizend wandelaars aan de start van de Kennedymars. Gemiddeld haalt 80% van de deelnemers binnen de gestelde tijd de finish. Vooral ouderen geven minder snel op. Wandelaars die naar het oordeel van de organisatoren niet meer in staat zijn om de mars vóór sluitingstijd (01:00 uur) te voltooien worden uitgesloten van verdere deelneming. De verzorgingspunten Böhmerwald-Koningsbosch, Posterholt, Biej de Vogel-Montfort, Thorn en Dieteren dienen te zijn gepasseerd vóór 10:30, respectievelijk 13:00, 15:30, 19:00 en 22:00 uur.
Naast de Kennedymars wordt op dezelfde dag ook de Swentiboldmars van veertig kilometer en de Mini-Mars van 10 kilometer gehouden. De Mini-Mars is bedoeld voor basisschoolleerlingen.
Recordhouder
De 63-jarige Jean Heijnens uit Hoensbroek nam het vaakst deel aan de Kennedymars. Dit jaar neemt hij voor de 48e keer deel. Vorig jaar liep hij de mars voor de 47e keer uit. Heijnens nam op zijn 15e voor het eerst deel en liep de mars in zeventien uur uit. “In 1966 deed ik voor het eerst mee aan de vierde Kennedymars. Van alle keren ben ik alleen in 2011 uitgevallen. Ik train er twee maanden op voorhand voor. Meedoen aan de Kennedymars is voor mij traditie. Maar het gaat mij vooral om de prestatie, het uitlopen van de mars. Toch is de motivatie minder dan vroeger. Ik sta nu het hoogst genoteerd op de ranglijst van personen die het vaakst hebben deelgenomen. Er is geen ander doel meer dat ik me kan stellen. Mijn persoonlijk record verbreken, zit er ook helaas niet meer in. Dat heb ik gehaald toen ik in de dertig was”, aldus Heijnens.
Hieronder vindt u een aantal tips van de organisatie.
Blaren
Een veelvoorkomend probleem bij wandelen zijn blaren. Blaren geven aan waar de huid nog niet sterk genoeg is. De meeste blaren kunnen worden doorgeprikt. Klik hier voor een instructie van het Rode Kruis. Soms voel je dat de blaren er aan gaan komen, maar kun je ze nog niet behandelen. Wacht dan tot enkele uren na de tocht. Wanneer je een bloedblaar oploopt, moet je er zelf vanaf blijven en je laten behandelen door een gediplomeerd EHBO-er.
Kapotgelopen voeten
Veel vervelender dan blaren zijn kapotgelopen voeten. Dan is er sprake van echte wonden. Dit moet je proberen te voorkomen! Het is pijnlijk en maakt het lopen zeer moeilijk of zelfs onmogelijk. Voorkom daarom ook dat blaren openscheuren, want dan heb je in feite ook een wond.
Afplakken
Sommige mensen zweren bij het vooraf dakpansgewijs afplakken van de hiel, tenen of de hele voet met pleisters. Je creëert als het ware een extra laag over de huid. Wanneer je geen ervaring hebt met afplakken dan kun je dit het beste laten doen door deskundigen om te voorkomen dat de bloedcirculatie wordt verstoord. Verstoorde bloedcirculatie is herkenbaar aan blauwe voeten en is zeer gevaarlijk. Tegen betaling kan men door het Rode Kruis de voeten op de dag vóór de Kennedy-Mars laten afplakken in het Rode Kruisgebouw aan de Hemelsley. Afspraken vanaf 2 weken vooraf via 046-4522038 (na 17.00 uur).
Het harden van de voeten
De huid van de voeten kun je harden door iedere dag enkele minuten een koud voetenbad te nemen. Inwrijven met kamferspiritus helpt ook. Dit moet je natuurlijk wel een aantal weken volhouden. Een ander probaat middel tegen blaarvorming is het insmeren van de voet met een speciale vaseline of skinlube, verkrijgbaar bij de drogist. Je voorkomt daarmee wrijving en dus blaarvorming. Goed de tenen, hak en andere kwetsbare plaatsen invetten en bij een pauze controleren en eventueel nieuwe skinlube aanbrengen.
Schoenen
Schoeisel moet aan enkele eisen voldoen. Het moet ingelopen zijn en soepel en gemakkelijk zitten, en niet te strak. De voet zwelt namelijk iets op na een tijdje lopen. Te ruime schoenen zijn funest, want dan gaat de voet schuiven. Oneffenheden aan de binnenkant of kapot binnenwerk zijn uit den boze. Dikke zolen voorkomen dat je ieder steentje voelt na een paar uur. Sportschoenen zijn heel geschikt zolang het droog blijft. Bij flinke regen of plassen krijg je echter snel natte voeten. Met doorweekte voetenben je kansloos. Het beste kun je een goed paar wandelschoenen uitzoeken.
Sokken
Sokken behoren droog, naad- en stoploos te zijn en goed passend. Pluisjes verwijderen. Plooien zijn funest. Harde plekken moet je door wrijven en kneden soepel maken. Reserve sokken meenemen heeft de voorkeur. Ook als je geen natte voeten krijgt is het prettig om b.v. halverwege schone sokken te kunnen aantrekken.
Kleding
Kleding moet gemakkelijk zitten en kunnen "ademen". Trainingspakken zijn prima, mits niet van kunststof. Afhankelijk van de weersvoorspelling kun je extra kleding meenemen tegen de kou of de regen.
Privé-verzorger
Het is natuurlijk ideaal als je kunt beschikken over een privé-verzorger. Deze kan op bepaalde plaatsen klaar staan met b.v. reservekleding, sokken, handdoek, paraplu, enz.
Wandeltempo en rusten
Wandel je eigen tempo en ga niet te hard van start. Forceer je niet en maak geen extra grote passen om met een ander in de pas te lopen. Maar loop wel door en ga niet slenteren. Rust niet te veel. Iedere twee uur een kwartier rust moet voldoende zijn met eventueel halverwege een wat langere rust. Rusten blijft echter een individuele zaak. Als je te lang rust, krijg je het koud en verstijven de spieren. Enkele minuten met de voeten omhoog is goed. Maar ga niet op de koude grond zitten. Zit je er helemaal doorheen dan kan een uur goed rusten en een stevige hap nog wel eens de oplossing zijn.
Eten en drinken
Probeer ieder half uur een beetje te eten en te drinken, maar steeds in kleine hoeveelheden. Neem geen alcohol en evenmin etenswaar die je normaal ook niet gebruikt. IJs en koude dranken zijn af te raden. Een kop soep onderweg is prima, of een warme hap. Fruit is altijd goed, ook tegen de dorst. Speciaal "krachtvoer" vooraf is niet nodig. Gewoon goed blijven eten volstaat.
De redactie van Sittard-Geleen.nieuws.nl wenst alle deelnemers aan de Kennedymars, Swentiboldmars en Minimars veel succes, lekker loopweer en bovenal een fijne dag.