Staatssecretaris van financiën Wiebes (VVD) meldde donderdag aan de Tweede Kamer dat de accijnsopbrengst van
diesel en LPG in de eerste elf maanden van 2014 96 miljoen euro hoger was dan het jaar ervoor.
Daarmee laat Wiebes een heel ander geluid horen dan de pomphouders, die zeggen over het afgelopen jaar 580 miljoen liter diesel en 117 miljoen liter LPG minder te hebben verkocht. Volgens Wiebes kloppen die cijfers niet.
Tegenover de hogere accijnsopbrengst op diesel en LPG staat een daling van de opbrengst van
accijns op benzine met 45 miljoen euro.
De invoering van de accijnsverhoging heeft veel protest losgemaakt bij de oppositie en bij pompstationhouders en andere ondernemers in de grensregio. Limburg wordt door de maatregel onevenredig hard getroffen: velen vullen hun tank bij tankstations over de grens, waar de brandstof stukken goedkoper is. Daardoor verliezen niet alleen pompstationhouders veel inkomsten, maar ook drankenwinkels, supermarkten en andere winkels zien klanten wegblijven, omdat een tankbeurt over de grens steeds vaker wordt gecombineerd met het doen van inkopen in Belgische of Duitse winkels.
De Kamer debatteert donderdagochtend met Wiebes over de dieselverkopen en de gevolgen van de accijnsverhogingen.
Op 20 januari diende in Den Haag een kort geding dat door twee pomphouders uit de grensstreek - één uit de Achterhoek en één uit Limburg - met steun van de Stichting Accijnsclaim Pomphouders, was aangespannen tegen de Staat. De pomphouders willen dat de rechter de accijnsverhoging als onrechtmatig betitelt en eisen een schadevergoeding van de Staat. De rechter heeft in deze zaak nog geen uitspraak gedaan.