“Open dag” Kamerhof trekt sympathisanten en verontruste buurtbewoners

11 nov , 14:00 Nieuws
kamerhof open dag 01
© Marcel Boreas
Een “open dag” die de bezetters van De Kamerhof in Susteren zondag organiseerden heeft enkele tientallen belangstellenden getrokken.
Vanaf vier uur zondagmiddag waren geïnteresseerden welkom om van de actievoerders meer over de achtergronden van hun protest te vernemen. Van die gelegenheid maakten naast sympathisanten vooral diverse inwoners van het nabij gelegen gehucht Baakhoven gebruik.

Baakhovense zorgen

Alhoewel niemand uit Baakhoven met naam genoemd wil worden, blijken de zorgen van de inwoners nagenoeg parallel te lopen aan die van de actievoerders. Zo is er de vrees voor het gebruik van de bouwstof Beaumix bij de verbreding van de A2. Daarnaast is er de angst voor de leefbaarheid in de buurt van de A2. Net als bij De Kamerhof is alle groen tussen Baakhoven en de autosnelweg verdwenen, met als gevolg dat de geluidsoverlast is toegenomen. Een effect wat nog versterkt wordt door de in aanbouw zijnde loods direct aan de overzijde van de A2, waardoor het geluid ook nog eens wordt teruggekaatst. Een geluidswal zou straks verbetering moeten brengen, maar hier geldt voor de aanwezige inwoners toch vooral “eerst horen en dan geloven”. Inmiddels valt tussen de regels door al het woord “planschade”. Een andere bewoner geeft aan dat het grote geld alles regeert: “Bij die loods aan de overzijde hadden ze geluidwerende materialen kunnen gebruiken, maar nee, alles moet efficiënt.” En ook de keuze om de A2 aan de oostzijde te verbreden kan op weinig sympathie rekenen: “Maar ja, aan de westzijde ligt een tankstation, dat is qua onteigening veel duurder dan een historische boerderij.”

Beveiliging

Ondertussen heeft de woordvoerder van de bezetters Indra Steens het maar druk met het openen van het hek voor gasten. Dat hek is stevig afgesloten. Nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag met eieren naar de hoeve werd gegooid en iemand over de omheining klom om spandoeken te verwijderen, hebben het sluitwerk en de hekken nog wat extra aandacht gekregen. Voor het overige is Steens wel tevreden met het verloop van de actie. Ze heeft de indruk dat de bezetting, naast een sensibiliserend effect, ook vertragend werkt wat betreft de sloop. “Met Rijkswaterstaat is er tot op heden geen contact, er is alleen het bericht dat Rijkswaterstaat aangifte zou hebben gedaan. Af en toe neemt de politie eens een kijkje, maar dat is het dan ook”, zegt ze. De bezetters willen de komende tijd vaker ontmoetingsmomenten gaan organiseren.

Allen naar buiten

Inmiddels is het in de boerderij ondanks de frisse temperatuur en de invallende duisternis haast gezellig te noemen. In de voormalige woonkamer flikkert een soort kerstverlichting, er is koek en warme drank en sympathisanten brengen soep. Om vijf uur kunnen geïnteresseerden naar een VPRO-documentaire kijken over milieueffecten in het buitenland, en daarna kan er wat gegeten worden. De meeste Baakhovenaren zijn rond die tijd echter al vertrokken. Maar rustig kijken blijkt dan toch niet mogelijk als de aanwezigen plots massaal naar buiten worden geroepen. En nee, er staat geen politiemacht voor de deur, maar wel een grote landbouwmachine die op de smalle Körbusweg niet voorbij de diverse geparkeerde auto’s kan. Want ondanks de bezetting gaat het naburige landbouwleven gewoon door. Ook op de lap grond dat de A2-uitbreiding dient moeten de hoog opgestapelde suikerbieten immers zo snel mogelijk van het land.
Tekst en beeld: Marcel Boreas