Het Oud Limburgs Schutterfeest (OLS) is dit jaar in Born. Het komt maar zelden voor dat het OLS, dat sinds 1876 bestaat, in onze gemeente gehouden wordt. In 2014 was dat voor het laatst: in Grevenbicht.
Nu mag schutterij Sint Martinus uit Born het grootste cultuur-historisch evenement van Nederlands en Belgisch Limburg organiseren. Want deze kleine schutterij verraste iedereen vorig jaar in Meijel. Zij wonnen het OLS. ‘D’n Um’ – het bronzen beeldje voor de winnaar – ging mee naar Born!
Bij de organisatie van het OLS komt veel kijken. Sint Martinus zocht dan ook meteen hulp. Binnen en buiten de schutterij. Er is een speciale stichting opgericht. Werkgroepen zijn al bijna een jaar lang bezig alles voor te bereiden en te regelen. Ook de gemeente helpt mee. De burgemeester zei deze hulp bij de huldiging in Meijel al toe. Het OLS is een mooie kans om Sittard-Geleen van haar beste kant te laten zien. De gemeente legt contacten en denkt met de organisatie mee. Bijvoorbeeld over veiligheid. En natuurlijk zorgde de gemeente ook voor de vergunningen die nodig zijn en draagt ze bij met subsidie.
Het 25 hectare (9 feesttenten en 16 hectare parkeerplaatsen) grote OLS-terrein ligt aan de Groenstraat in Born. Als eerste zijn er afspraken gemaakt met de eigenaren van deze grond. Het terrein is vlak gemaakt en er is nieuw gras ingezaaid. Op deze feestwei komen grote tenten, waar mensen kunnen eten, drinken en naar muziek luisteren. Delen van de wei zijn afgezet voor wedstrijden. Zoals marswedstrijden voor de muziekkorpsen en de verkiezing van de mooiste koningin, het mooiste uniform of de beste vendelier. Ook zijn er schietwedstrijden. Er mogen dan geen mensen zijn in het gebied waar de kogels (langs)komen. De schutters schieten in zestallen de bolletjes (bölkes) van hoge schietbomen af. Om de beurt drie bolletjes. Een keer missen, en jouw schutterij is af. Het zestal dat alle 18 bolletjes afschiet, gaat door naar de volgende ronde. Tot er nog maar één winnaar overblijft.
De schietwedstrijden en de optocht door het centrum van Born op zondag 2 juli zijn de hoogtepunten van het OLS. Op die dag verwacht de organisatie 35.000 mensen. Dat zijn leden van de 134 schutterijen die meedoen, hun supporters en duizenden bezoekers. Om bij die drukte alles goed te laten verlopen, zijn er veel maatregelen. Verschillende wegen en de route van de optocht zijn afgesloten. Er zijn omleidingsroutes, verkeersregelaars, beveiligers en duizenden extra parkeerplaatsen. Ook wie het OLS niet bezoekt, zal merken dat het er is. Ook al vóór 2 juli. De opbouw start op 12 juni. Het programma begint op 24 juni met een OLS voor sponsoren. En eindigt met het ‘Kavele’ op 8 juli, waarbij de beste schutters om de winst strijden.