De politie heeft het afgelopen jaar minder CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de CO2-voetafdruk 2023.
"Onze CO2-voetafdruk is met 4,8 procent gedaald naar een totaal van 156 miljoen kilogram CO2", vertelt projectleider Koen Gerats van Team Duurzaamheid. "Dit staat gelijk aan ruim 272.000 retourvluchten tussen Schiphol en Rome. We zijn goed bezig om te bezuinigen op energie, maar voor vervoer is er nog werk aan de winkel."
"Een CO2-voetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen die de politie als organisatie op jaarbasis uitstoot. Denk aan het energieverbruik van onze panden, het wagenpark en de vaartuigen en luchtvaartuigen", legt Gerats uit. "De CO2-uitstoot van de politiepanden is vorig jaar gedaald met 14 procent ten opzichte van 2022. Dat komt neer op 11,5 miljoen kg CO2, vergelijkbaar met meer dan 20.000 retourvluchten van Schiphol naar Rome. Het gemiddelde energielabel van onze panden ging van een C naar een B, en er werd 6.322 m2 zonnepanelen aangelegd. We kopen meer groene elektriciteit in, waardoor de CO2-uitstoot omlaaggaat. Daarnaast willen we nog meer energie besparen met duurzaam onderhoud en het renoveren van panden."
De uitstootcijfers van het wagenpark zijn voor het jaar 2023 nauwelijks veranderd. De toevoeging van meer elektrische dienstvoertuigen moet ook deze cijfers de komende jaren laten dalen. De uitstootcijfers van vervoer in het algemeen zijn wel gestegen, voornamelijk door het hogere aantal vliegkilometers (meer dan 1,5 keer het aantal van vorig jaar). Dit aantal is bovendien hoger dan voor de coronaperiode.
"Onnodig, want ook buitenlandse dienstreizen zijn binnen Europa vaak goed met de trein te doen," vindt Gerats. "Vanaf volgend jaar zal dit ook de officiële regeling zijn. In politie-cao voor 2024-2025 staan afspraken over het verminderen en verduurzamen van buitenlandse dienstreizen, zowel operationele als niet-operationele dienstreizen. Zo geldt dat binnen een reisafstand van 700 kilometer er met de trein dient te worden gereisd, op enkele uitzonderingen na."
In 2030 moet de politie, in lijn met Europese klimaatwetgeving, als organisatie 60 procent minder CO2 uitstoten dan dat ze in 1990 deed, benadrukt Gerats. "Om dit te halen focust Team Duurzaamheid op vier bedrijfsvoeringonderdelen: vervoer, huisvesting, facilitaire services en informatievoorziening. Voor die onderdelen zijn routekaarten opgesteld om als organisatie deze doelen te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van dataverbruik, hergebruiken van materialen voor uniformen en zonnepanelen op de daken van onze panden."