Primeur: binnen 4 maanden op de brandweerauto

10 feb , 14:00 Nieuws
vrzl opleiding brandweerman met baangarantie
© Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Er dreigt een groot tekort aan beroepsbrandweermensen in Zuid-Limburg. Daarom heeft Veiligheidsregio Zuid-Limburg een unieke manier gevonden om nieuwe brandweerlieden te vinden: kosteloos opleiden in de eigen regio, binnen vier maanden operationeel én met een baangarantie.

Solliciteren naar een plaatsje in de opleiding kan vanaf vandaag tot en met 23 maart.

Dit bijzondere initiatief is nodig omdat over enkele jaren een tekort aan brandweerlieden dreigt. Dit is het gevolg van natuurlijk verloop en het zogenoemde Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Volgens deze wettelijke regeling mogen mensen met een fysiek en mentaal bezwarend beroep eerder stoppen met werken. Daardoor zal het brandweerkorps over twee jaar ongeveer 12 brandweerlieden tekort komen, hetgeen neerkomt op twee volwaardige ploegen. Op dit moment heeft de veiligheidsregio zo'n 200 beroepsbrandweerlieden in dienst. Daarnaast zijn er nog zo'n 550 brandweervrijwilligers. Dit zijn volwaardig opgeleide brandweerlieden, maar zij doen dit werk parttime en komen alleen bij een uitruk naar de kazerne. Zij mogen niet worden gekazerneerd.

Tot nu toe werden beroepsbrandweerlieden altijd geworven binnen het korps van vrijwillige brandweerlieden. Deze mensen hebben de basisopleiding tot ‘Manschap A’ al afgerond en kunnen dus zonder om- of bijscholing direct doorstromen naar een beroepsfunctie.

Nu wordt het vizier gericht op mensen die helemaal nieuw zijn in het vak. Daarom heeft Veiligheidsregio Zuid-Limburg het initiatief genomen om in de eigen regio een 'beroepsklas'.

te organiseren. Dat betekent dat aspirant-brandweerlieden in recordtijd - binnen vier maanden - volledig kosteloos worden opgeleid tot volwaardig manschap én tegelijkertijd een baangarantie krijgen bij succesvolle afronding van de opleiding.

De opleiding wordt vanaf september gegeven in het opleidingscentrum van de Zuid-Limburgse brandweer in Margraten (Centrum voor Vakmanschap). Tijdens deze interne voltijdopleiding volgen de cursisten het standaard lesprogramma voor beginnende brandweerlieden. Zij leren zowel de theorie als de praktijk van het blussen van branden, technische hulpverlening, incidenten met gevaarlijke stoffen en waterongevallen.

De opleiding is kosteloos voor de deelnemer. Tijdens de opleiding krijgt de deelnemer zelfs al salaris. En wie slaagt, heeft een baangarantie. Na de opleiding zal de nieuwe collega worden geplaatst in één van de 24-uurs beroepskazernes in Zuid-Limburg (Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Maastricht-Noord, Maastricht-Zuid of Sittard-West). Dat betekent dat je 24 uur werkt en vervolgens 48 uur vrij bent. Tijdens je dienst leef je op de kazerne: je eet en sport bijvoorbeeld samen met je collega's en 's avonds slaap je in een eenpersoons slaapkamer op de kazerne. Elk van deze kazernes heeft naast de hulpverlening bij incidenten (warme taak) ook een specifieke koude taak. Zo onderhouden zij bijvoorbeeld alle voertuigen, communicatieapparatuur en ademluchttoestellen of verzorgen ze administratieve taken voor de brandweertak van Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

"We hopen dat iedereen die zijn droom wil najagen om brandweerman of vrouw te worden, op deze manier over de streep wordt getrokken", zegt kazernechef Raymond Keulers van de projectgroep. "We zoeken mensen die fysiek en mentaal fit zijn, enthousiast zijn over het brandweervak en graag in een team werken. Ons werk is uitdagend en heel dankbaar, want je draagt echt iets bij aan een veilige omgeving", vertelt Keulers. "Daarnaast leren we de nieuwe collega het werk in de servicecentra aan. Maar het kan ook goed zijn dat iemand bijvoorbeeld al van huis uit automonteur is en bij ons het brandweervak wil leren. Zo kun je beide passies combineren. Als er geen uitruk is, kun je dan onze voertuigen onderhouden."

Voordat een geïnteresseerde überhaupt aan de brandweeropleiding mag beginnen, worden er eerst gesprekken gevoerd om een open en eerlijk beeld te geven van de inhoud van het werk en de opleiding. Ook een sporttest en medische keuring maken deel uit van de vereisten. Tijdens een speciale selectiedag moeten brandweergerelateerde opdrachten worden uitgevoerd om een beeld te krijgen van de communicatieve en samenwerkingskwaliteiten van de kandidaat en het werken in stressvolle situaties.

Wie door de selectie komt, krijgt een arbeidsvoorwaardelijk gesprek en start vervolgens met de opleiding. Als die positief wordt afgerond, volgt plaatsing in één van de kazernes en kan de nieuwe collega direct mee op de brandweerauto. Keulers: "Door nu tijdelijk boven de bezetting mee te draaien, is de nieuwe collega optimaal ingewerkt tegen de tijd dat de oudere collega de dienst verlaat."