Prins Friso overleden

12 aug 2013, 17:12 Nieuws
g11mwvpode9zpjshyniwfqdw4 prins friso

Koning Willem-Alexander laat weten dat maanagochtend zijn broer, Prins Johan Friso op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.

Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.

Prinses Mabel, de vrouw van Friso, was gisteren nog jarig. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zitten nog voor hun vakantie in Griekenland met de kinderen. Ze komen terug naar Nederland.

Minimal consciousness

Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.

25 minuten onder sneeuw

Behandelend arts en hoofd van de intensive care Wolfgang Koller legde op 24 februari 2012 een persverklaring af in Innsbruck, na het ongeluk. Hij verklaarde dat Friso 25 minuten onder de sneeuw heeft gelegen. Dat is langer dan het kwartier tot twintig minuten waarvan tot nu toe steeds was uitgegaan. De prins moest vijftig minuten lang gereanimeerd worden. "Dat is zeer lang. Men kan ook zeggen: te lang", aldus Koller.

De lange tijd die hij vast zat onder de sneeuw, leverde de prins ernstige gezondheidsschade toe aan zijn hersenen door zuurstoftekort. Sindsdien verkeerde de prins in een onbewuste, zorgwekkende toestand.

Een week lang heeft een team van specialisten voor het leven van de prins gevochten.Daarna concludeerden ze dat verder behandelen zinloos was.

Prins Friso werd gegrepen door een lawine tijdens zijn wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Hij lag sindsdien in Innsbruck in het ziekenhuis. Zijn toestand bleef stabiel, wel werd continu gevreesd voor zijn leven. In de eerste dagen na het ongeluk werd de temperatuur van zijn lichaam langzaam verhoogd.

Zendertje

De prins skiede off-piste en veroorzaakte daardoor mogelijk zelf de lawine. Friso had een zendertje bij zich zodat hij redelijk snel kon worden gered. In tegenstelling tot zijn medeskiër had hij echter geen zogeheten ABS bij zich, een soort airbag die een persoon kan beschermen tegen sneeuw van een lawine.

Mabel

Prins Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Toen hij in 2004 trouwde met Mabel Wisse Smit verviel zijn titel Prins der Nederlanden. Voor het huwelijk vroeg de prins geen toestemming aan de Staten-Generaal, waardoor hij sindsdien geen deel meer uitmaakt van het koninklijk huis.

Kus

Prins Friso heeft licht bewogen toen zijn vrouw prinses Mabel hem kuste. Dat vertelde Mabel in september 2012, zei Nobelprijswinnaar voor de vrede Desmond Tutu.