De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.
Welvaart wordt traditioneel gemeten met economische maatstaven zoals het bruto binnenlands product (bbp), het inkomen van mensen of het aantal banen. Maar bij het concept brede welvaart wordt rekening gehouden met verschillende aspecten als gezondheid, milieu, persoonlijke ontwikkeling, welzijn, inkomen, huisvesting, veiligheid, baanzekerheid, sociale contacten en maatschappelijke betrokkenheid.
De ervaren brede welvaart van ondernemers kelderde vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid, constateren de deskundigen van de Rabobank. Ook werknemers scoren niet hoog op deze thema's. Dat wil zeggen dat ondernemers en werknemers slechts beperkt een cursus, training of opleiding volgen om hun vaardigheden te verbeteren. Dit is volgens de onderzoekers zorgelijk, gezien de krappe arbeidsmarkt, de verwachte stijging in het aantal faillissementen en de afnemende opdrachten voor zzp'ers. Wie investeert in kennis en vaardigheden is namelijk flexibeler inzetbaar en vaak ook productiever.