De
Raad voor de rechtspraak wil meer onderzoek naar verschillen in opgelegde straffen bij groepen mensen en de mogelijke rol die vooroordelen bij rechters daarin spelen.
Dit zegt voorzitter Henk Naves na berichtgeving van Investico, NOS op 3 en De Groene Amsterdammer waarin staat dat laagopgeleide verdachten met een migratieachtergrond bijna drie keer zo vaak een celstraf krijgen opgelegd als hoogopgeleide verdachten zonder migratieachtergrond.
"Rechters doen naar eer en geweten hun werk en proberen in elke zaak de best passende
straf op te leggen aan de verdachte die voor hen zit. Er zijn vaak rationele verklaringen te geven voor de verschillen in opgelegde straffen, maar voor een deel ook niet. Dat willen we verder onderzoeken", reageert Naves. "Maar het gaat er ook om vooral bewuster te zijn over hoe onbewuste vooroordelen mogelijk ook bij ons werk een rol spelen."
Naves: "Vaak ligt de verklaring in het maatwerk dat het opleggen van een straf is. Maar ondanks deze uitleg zien we ook dat er in de cijfers verschillen te zien blijven die niet direct kunnen worden verklaard. Dit kan erop wijzen dat onbewuste vooroordelen van invloed kunnen zijn op beslissingen van rechters. Het onderzoek van Investico en NOS op 3 geeft ons een belangrijk signaal, waarover we binnen onze organisatie verder moeten praten."