Nieuwe regels omtrent tijdelijke verhuur van woonruimte

24 okt 2016, 12:08 Nieuws
agricolastraat juli 2016 sittard
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Op 1 juli jongstleden is de Wet Doorstroming Huurmarkt 2015 in werking getreden. Daarmee zijn er nieuwe regels van kracht geworden voor het sluiten van een tijdelijke huurovereenkomst voor woonruimte.
Tot nog toe was de huurder in het algemeen zeer goed beschermd en was het lastig voor de verhuurder om een dergelijke overeenkomst te beëindigen. Moeilijkheden konden er vooral ontstaan als men een overeenkomst met een tijdelijk karakter wilde sluiten.
Voortaan is het zo dat wanneer een huurovereenkomst voor woonruimte een maximale termijn van twee jaar kent, de overeenkomst van rechtswege eindigt bij het verstrijken van de aangegane termijn.
Een dergelijke regeling gold overigens al voor winkelruimte en horeca.
De nieuwe regeling geldt ook voor studentenkamers en dan kan de maximale termijn zelfs vijf jaar zijn.
Een opzegging door de verhuurder is dus niet meer noodzakelijk. De verhuurder heeft wel de plicht de huurder één tot drie maanden vóór het einde van de huurovereenkomst schriftelijk in kennis te stellen van het einde.
Deze nieuwe regeling kan men gebruiken in plaats van de mogelijkheid die de Leegstandswet biedt. Daarbij was immers toestemming van de desbetreffende Gemeente vereist. De nieuwe regeling maakt het vooral makkelijker om een huis dat men te koop aanbiedt, tijdelijk te verhuren, eventueel voor een periode van enkele maanden. Tot nog toe moesten dergelijke huurders vaak hun toevlucht nemen tot familie, vakantieparken of campings, omdat verhuurders het risico niet aandurfden en de formaliteiten te zwaar waren. Ook wanneer men bijv. voor werk een bepaalde periode in het buitenland verbleef (expads) was men huiverig om zijn woning (tijdelijk) te verhuren.
Bij verhuur heeft men wel altijd nog vooraf toestemming van een hypotheekhouder (de bank) nodig, ook bij tijdelijke verhuur. Verwacht wordt dat dit onder de nieuwe regels wat makkelijker wordt verleend. Ook de vrees van de bank voor de rechten van de huurder zal geringer worden.
Voor een huurovereenkomst is geen notariële tussenkomst vereist, maar wij informeren en adviseren u graag met kennis en betrokkenheid.
Moonen Notarissen, Agricolastraat 75, Sittard,
Telefoon 046-2030600, e-mail [email protected] .
Moonen Notarissen
Moonen Notarissen is een organisatie van 20 notariële professionals, die vanaf twee locaties in Venlo (Antoniuslaan 85) en Sittard (Agricolastraat 75) Limburgse particulieren, ondernemers en bedrijven van hoogwaardige dienstverlening voorzien. Moonen Notarissen verzorgt tweewekelijks een actuele redactionele bijdrage op Sittard-Geleen.nieuws.nl.