Regionale 48-uursstaking in Metaal & Techniek in (Zuid-)Limburg

23 mrt 2022, 20:00 Nieuws
onderwijsstaking basisonderwijs
FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie, kondigen op donderdag 24 maart a.s. een regionale 48-uursstaking van werknemers in Metaal & Techniek aan in Zuid-Limburg.
"Ditmaal zonder staakstraat, maar nu wel met bruisende sprekers, koffie, thee & koek, etc. Eerder vonden vanaf 15 november al 24-uursstakingen in allerlei regio’s in het gehele land plaats, waaronder ook in Limburg. Inmiddels is de stakingsdruk in tal van regio’s opgevoerd door 48 uur te gaan staken," zo meldt FNV Metaal.
Centrale plek van de staking is Fortuna Sittard stadion aan de Milaanstraat in Sittard. De stakingsregistratie vindt plaats van 09:00 tot 10:30 uur (piektijd 9:30 uur),
De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in (Zuid)Limburg, zoals Service Centre Maastricht, Hoppenbrouwers, Sif, Thielco, Spie, Engie, Croon Wolter Dros, Strukton Worksphere en Kerstens.

Ouderwetse houding werkgevers zorgt voor boemerang effect

Peter Reniers, actie coördinator FNV Metaal: “Het kan toch niet zo zijn dat werkgevers hun talenten zo in de kou laten staan met hun cao-verslechteringspakket? Het bevriezen van arbeidsvoorwaarden is per definitie achteruitgang. Terwijl er alleen maar uitdagingen in deze mooie sector in het verschiet liggen. In plaats van werknemers te motiveren, is het nu echter huilen met de pet op. Werkgevers hebben de mond vol van innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord. Deze ouderwetse houding van werkgevers zal als een boemerang terugkomen. Het gebrek aan visie maakt dat we niet verder komen. Modern inzicht en een goede cao: dát is wat de sector nodig heeft! En niet de ouderwetse gedachtegang waarmee de werkgevers steeds weer komen aanzetten.“
“Treurig dat de werkgevers nog steeds niet willen praten over een beter bod”, zegt actie coördinator Ed Leunissen van CNV Vakmensen. We zien de inflatie sterk oplopen, waardoor de koopkracht van mensen afneemt. Daar staat tegenover dat bij veel bedrijven in de metaal en techniek de omzet en winst afgelopen jaar is toegenomen. Daar mogen de medewerkers ook van profiteren. De winsten hoeven niet alleen naar de aandeelhouders te gaan.”
Belangrijkste cao eisen FNV Metaal
  • Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
  • Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
  • Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
  • Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
  • Afschaffen van jeugdlonen.
FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het laatste cao-bod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen.
De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.