Chemelot heeft zich achter de klimaatdoelen van de overheid gesteld en heeft in 2018 voor de realisatie ervan een concreet plan ontwikkeld.
Daarin heeft Chemelot zich ten doel gesteld om als chemisch cluster in 2050 klimaatneutraal te produceren en de CO2-uitstoot in 2030 te halveren. Daarvoor zijn al tal van projecten opgestart.
In het kader van de Urgenda-maatregelen heeft Chemelot gekeken welke CO2-reductie op korte termijn kan worden gerealiseerd. Onderdeel hiervan is de reductie van de lachgasemissie bij het op Chemelot gevestigde bedrijf Fibrant. Hierover is overeenstemming bereikt met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Deze overeenkomst houdt in dat er een rentevrije lening is toegekend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit stelt Chemelot, en in het bijzonder Fibrant, in staat op korte termijn haar lachgasemissie te kunnen reduceren. De totale investering daarvoor bedraagt 42 miljoen euro, zo weet dagblad De Limburger. Daarvan wordt 30 miljoen euro betaald uit de rentevrije lening.
Chemelot meldt op zijn website dat het de overheid erkentelijk is voor de gesloten overeenkomst zodat Fibrant, ondanks dat er op dit moment geen enkele verplichting of prikkel is om deze reducerende maatregelen te nemen, nu in staat is op korte termijn tot daadwerkelijke reductie van deze lachgasemissie kan overgaan. Dit wordt mogelijk gemaakt door een gezamenlijke inspanning van Fibrant, overheid en DSM (als grootste klant van Fibrant).
Fibrant realiseert hierdoor een reductie van structureel 0,6 Mton per jaar (waarvan 0,2 Mton al in 2020). Door de te nemen maatregelen reduceert Fibrant haar lachgasemissie met 75%.