Eindelijk krijgt Nicolas Reubsaet zijn standbeeld en dat dankt hij aan Veldeke Krènk Zitterd, dat in het kader van het 90-jarig jubileum van Veldeke op zoek ging naar een passende manier om dat feit lokaal luister bij te zetten.
Veldeke is een vereniging die zich bezighoudt met het behoud en de bevordering van het culturele erfgoed van Limburg met bijzondere aandacht voor het dialect. Dat het Limburgs dialect de moeite van het behouden waard is mag blijken uit het feit dat het Europees erkend is als streektaal. En dat vraagt om onderhoud en betrokkenheid.
Je zou verwachten dat tijdens de viering van het jubileum op zaterdagmiddag 24 september in het Forum (Engelenkampstraat 68, Sittard) een of meer lezingen over het Limburgs cultureel erfgoed en het belang van het Limburgs dialect op het programma zouden staan. Maar niets is minder waar. Met de keuze voor een samenwerking met harmonie Sint Joseph onder leiding van Björn Bus, bariton Math Dirks en regisseur/acteur Ron Roumen wil Veldeke op een originele en verfrissende manier de waarde van cultuurhistorie en dialect onderstrepen. Dat gebeurt middels de originele muziekproductie Reubsaet trök in Zitterd , een échte familievoorstelling.
Als Jan (Victor) Nicolas Reubsaet
(* Sittard 1843 | † Parijs 1887) in de tegenwoordige tijd had geleefd zou hij ongetwijfeld beroemd zijn geworden en had er beslist een standbeeld van hem op de Markt gestaan. Nu is zijn boeiende levensverhaal en groot muzikaal talent slechts bij een kleine groep mensen bekend.
Nicolaas Reubsaet was de zoon van een eenvoudige schoenmaker aan de Rosmolenstraat in Sittard. Hij werd opgeleid tot huisschilder, maar bleek over groot muzikaal talent te beschikken. Hij kreeg vioolles en pianoles en blonk uit op de cornet. Hij toog naar Utrecht om daar te spelen in het Utrechts Stedelijk Orkest, werd leraar aan de Stedelijke Muziekschool te Groningen en kreeg later zelf een zangopleiding aan het conservatorium van Brussel, want hij bleek ook geweldig goed te kunnen zingen. Hij zong in salons voor de zeer rijken, trok door heel Europa en ontving zelfs een uitnodiging voor een optreden van het Engelse koningshuis. Op een van die soirees ontmoette hij Isabelle Eugenie Boyer, weduwe van Singer en schatrijk. Vanaf dat moment moet Reubsaet het in de bol gekregen hebben, want na zijn huwelijk met Boyer kocht hij voor veel geld een adellijke titel, die hij vergeefs door de gemeente Sittard bekrachtigd wenste te krijgen. Hij stierf op 43-jarige leeftijd in Parijs nadat hij ernstig ziek was geworden. In het Franse plaatsje Pennedepie werd op het kerkhof een grafkapel voor hem gebouwd waarin zijn lichaam de laatste rustplaats vond.
Roem en erkenning: daar was Reubsaet beslist op uit. Meer dan een bescheiden beeldje in de zijgevel van café Schtad Zitterd en een straatnaam heeft zijn carrière tot dusver niet opgeleverd, maar daarin komt op 24 september verandering. Dan wordt eindelijk een levensgroot beeld van deze begaafde musicus, die door heel Europa optrad, onthuld door wethouder Noël Lebens. Het beeld van Reubsaet komt echter al snel tot leven. Acteur Ron Roumen heeft zich grondig verdiept en ingeleefd in de persoon van de markante Sittardenaar Reubsaet en kijkt als 'living statue' vanuit de huidige tijd terug op diens leven. Het levensverhaal wordt passend doorweven met bekende Limburgse melodieën en ballades, gespeeld door harmonie Sint Joseph en gezongen door bariton Math Dirks. Roumen schreef zelf het script voor het stuk.
Harmonie Sint Joseph is direct na de zomervakantie begonnen met de repetities voor de muziek die het orkest tijdens de voorstelling zal spelen, hetzij instrumentaal, hetzij als begeleidingsorkest voor bariton Math Dirks. Op dinsdagavonden is ook Ron Roumen als regisseur bij de repetities aanwezig, om de doorloop van het stuk er al zoveel mogelijk in te krijgen. Hij is zeer te spreken over de inzet van het korps en de vakkundigheid van dirigent Björn Bus. "Het wordt een mooie productie", zegt Roumen vol vertrouwen.
De première van Reubsaet trök noa Zitterd vind plaats op 24 september a.s. In het Forumtheater te Sittard. De voorstelling begint om 14:30 uur. Entreekaarten à 6,50 euro zijn te koop op de volgende voorverkoopadressen:
Forum Sittard - zaterdag 24 september 2016 - 14:30 uur - € 6,50