Het moet voor Nederlandse banken verboden worden om een
negatieve spaarrente te hanteren voor particulieren.
Dat vindt de Consumentenbond. De organisatie stuurde daags voor een Tweede Kamerdebat over de kwestie een brandbrief naar minister Wopke Hoekstra van Financiën, die werk zou moeten maken van een verbod.
Meerdere groten banken hanteren momenteel een spaarrente van niet meer dan 0,1 procent. Een aantal instellingen zit al op nul als het gaat om rendement op spaartegoeden. Volgens de Consumentenbond komt het moment van negatieve rentes, waarbij consumenten moeten betalen om geld te stallen, steeds dichterbij.
“Oneerlijk en onverstandig”, schrijft de Consumentenbond. Spaarders dreigen volgens de briefschrijvers de rekening te moeten betalen voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagt keer op keer de Europese depositorente waardoor Nederlandse banken hoge kosten betalen voor het stallen van spaartegoeden bij de ECB.
Volgens de Consumentenbond zullen vooral kleine spaarders de dupe worden van negatieve rentes. Zij gebruiken hun spaargeld als buffer voor noodzakelijke uitgaven en kunnen nergens anders heen met hun centen. De organisatie benadrukt dat België al een dergelijk verbod kent en dat Duitsland de mogelijkheid ervan onderzoekt.
Uit een enquête van de Consumentenbond onder 6200 consumenten komt naar voren dat 93 procent van de ondervraagden voorstander is van een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. Veel van de ondervraagden overwegen hun geld van de bank te halen op het moment dat er negatieve rentes worden ingesteld.
ABN AMRO heeft laten weten dat er geen negatieve spaarrente komt voor tegoeden tot 100.000 euro. Dit vrijwaart circa 95 procent van de klanten van de bank.