Route des Vins Sittard gepresenteerd

16 sep 2022, 20:00 Nieuws
presentatie route des vins sittard 1
Vrijdag werd bij wijngaard Fort Sanderbout in het centrum van Sittard met het onthullen van een informatiebord de Route des Vins Sittard gepresenteerd.
De wijnbouw werd in Sittard geïntroduceerd door de Romeinen, maar verdween in de loop der eeuwen onder andere ten gevolge van de kleine ijstijd (15e-19e eeuw), de Franse overheersing ten tijde van Napoleon en de schade die de druifluis in de tweede helft van de 19e eeuw op grote schaal in Europa aan wijnranken heeft toegebracht. In de jaren 80 van de vorige eeuw keerde de wijnbouw terug in Sittard, vooral dankzij de gedreven inspanningen van Giel van Donselaer. In 1997 startte bij Windraak wijngaard Wanenberg en in 2008 kwam daar wijngoed Winteraecke bij. Samen goed voor 1 hectare aan wijnstokken. Heel Nederland telt momenteel zo’n 200 wijnboeren, waarvan ongeveer een kwart zich in Zuid-Limburg bevindt.
Op de foto boven dit bericht: v.l.n.r. Sven Kools van Visit Zuid-Limburg, Arno Dols van Wijngaard Fort Sanderbout, Ivo Jansen van Gemeente Sittard-Geleen, Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg, Yvonne Salvino van Gemeente Sittard-Geleen, Peter van Sloun van Domaine de Winteraecke & Wijnhandel van Berkum, Rosanne van Hoolwerff van Centrummangement Sittard en Hub Wackers van Wijngoed Wanenberg.
Visit Zuid-Limburg ziet in de wijnbouw een voor toeristen aantrekkelijk thema. Wijnbouw is een van de grote verhalen die over Zuid-Limburg zijn te vertellen. Wijnbouw is verbonden met de historie van Sittard, past bij het lokale DNA en is bovendien zeer geschikt om middels een aantrekkelijke wandelroute onder de aandacht te brengen van wijnliefhebbers en toeristen. Een 10 kilometer lange wandelroute die langs drie wijngaarden in Sittard en omgeving voert is daarvan het logische resultaat. De wandeling start bij wijngaard Fort Sanderbout in Sittard en voert over de Kollenberg richting Domaine de Winteraecke bij Windraak en het iets verderop gelegen wijngoed Wanenberg. Vanaf daar voert de route langs Munstergeleen terug naar Sittard, waar via de zuidelijke rand van de Kollenberg, de Broekstraat en het stadspark wordt teruggewandeld naar Fort Sanderbout.
“Sittard heeft op toeristisch gebied veel te bieden. Met deze Route des Vins kunnen we onze streekproducten promoten. En als vanzelfsprekend zorgt dit voor extra consumenten naar onze winkels en restaurants. Wandelen, genieten, winkelen en consumeren,” aldus een enthousiaste wethouder Yvonne Salvino-Meijer die in Sittard-Geleen vrijetijdseconomie in haar portefeuille heeft.
De Sittardse wijnwandeling is de achtste in de door Visit Zuid-Limburg uitgebrachte serie wandelroutes rond het thema wijnregio Zuid-Limburg en is tot stand gekomen in samenwerking met Stadslabs Sittard-Geleen, Gemeente Sittard-Geleen, Centrummanagement Sittard, Van Berkum Wijnen en de deelnemende wijngaarden.
Over de wijnroute is een folder uitgebracht, die ook online kan worden bekeken. Dat geldt tevens voor de routebeschrijving. De fysieke bewegwijzering van de route is op dit moment overigens nog niet volledig.
presentatie route des vins sittard 2
Eerder zette Visit Zuid-Limburg al wijnwandelingen uit rond Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen, Noorbeek, Meerssen, Berg en Terblijt-Houthem St. Gerlach en Vijlen-Holset. Uniek aan de Sittardse wijnwandeling is dat een van de te bezoeken wijngaarden in het centrum van de stad ligt.
Route des Vin Sittard