Sexting - het verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media - is niet veilig, want misbruik ligt altijd op de loer, óók via Snapchat.
Snapchat is een sociaal medium waarmee men foto's kan versturen die maar een korte tijd zichtbaar zijn en daarna weer verdwijnen. Sommige jongeren gebruiken Snapchat om seksueel getinte foto's te versturen, in de veronderstelling dat het veilig zou zijn. De ontvanger kan evenwel snel een screenshot van een ontvangen afbeelding maken en die vervolgens buiten de controle van de afzender om overal publiceren en dus misbruiken, waarschuwt de organisatie Safer Internet Centre Nederland.
Dinsdag is hetSafer Internet Day. Op deze dag wordt in meer dan honderd landen aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren. Uit een eigen onderzoek van Safer Internet Centre Nederland onder ruim twaalfhonderd jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar, blijkt dat ongeveer 7 procent van de meisjes en ongeveer een op de twintig jongens zelf wel eens naakt- of pikante foto's heeft verstuurd. Dat gebeurt in de meeste gevallen via Snapchat, maar ook Whatsapp en Facebook zijn populair.
Meisjes doen iets vaker aan sexting dan jongens, volgens het onderzoek. Een kwart van de respondenten heeft wel eens een pikante foto ontvangen via sociale media. De laatste jaren zijn jongeren wel bewuster geworden van de mogelijke gevolgen van het versturen van naaktfoto's: het merendeel van de respondenten weet of vreest dat de foto's verspreid zullen worden. De helft vindt jongeren die aan sexting doen 'dom'.