Schaliegaswinning zeker tot en met 2023 taboe

08 mrt 2016, 17:31 Nieuws
schaliegaswinning in amerika
Een kamermeerderheid heeft zich uitgesproken tegen de winning van schaliegas tot en met 2023. Dan loopt het energieakkoord af en worden nieuwe afspraken gemaakt.
Zolang de afspraken van het huidige energieakkoord gelden, mag er van PvdA, PVV, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50-PLUS niet naar schaliegas worden geboord.
Een van de afspraken die werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in het energieakkoord maakten, is dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet zijn.
Stientje van Veldhoven (D66) vindt dat de Kamer dinsdag een belangrijk signaal heeft gegeven dat Nederland inzet op de overgang naar schone energie. Zij is blij dat ook regeringspartij PvdA zich achter het voorstel van zeven oppositiepartijen schaarde. Het plan kwam uit de koker van D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, PVV, GroenLinks en ChristenUnie.
Het kabinet besloot eerder al deze kabinetsperiode geen schaliegas te winnen. Ook is de komende vijf jaar geen commerciële opsporing en winning van het gas toegestaan. Het winnen van schaliegas is omstreden omdat er schade aan het milieu - denk aan drinkwater - en de bodem door kan ontstaan.
Milieudefensie is verheugd over het besluit. "Hiermee neemt de Tweede Kamer een serieuze stap richting het onvermijdelijke afscheid van deze omstreden en overbodige vorm van fossiele energie", aldus de organisatie in een reactie. "Milieudefensie is, na jarenlang campagnevoeren voor een verbod, blij met dit besluit en roept de Kamer nu op om ook door te pakken."
De gemeente Sittard-Geleen heeft zich net als veel andere gemeenten in Nederland al eerder uitgesproken tegen de winning van schaliegas in de gemeente en de regio.