Sittard-Geleen begegnet Duitsland

19 aug 2016, 12:55 Nieuws
verkeersbord op snelweg keulen
Limburgcrossborders

Een boeiende lezing over de betrekkingen met Duitsland én een Duitsland middag: twee activiteiten die in oktober en november op de kalender staan in Sittard-Geleen.

U weet het ongetwijfeld al langer: Sittard-Geleen ligt in een Euregionaal gebied met 3,9 miljoen inwoners. De Gemeente Sittard-Geleen heeft twee landsgrenzen en verbindt België en Duitsland met elkaar. Zuyd Hogeschool ligt op steenworpafstand van België én Duitsland en kijkt logischerwijs graag over de grenzen heen.

Aan beide kanten van de grens liggen grote kansen voor burgers, ondernemingen en studenten. Via City-deal Zuid Limburg, nota internationalisering, grensinfopunt enzovoort stimuleert de gemeente de grensoverschrijdende samenwerking. Een voorbeeld van een succesvolle grensoverschrijdende burgeractiviteit is het Sittardse Oktoberfeest (21-26 oktober).

Voorafgaand aan het Oktoberfeest, opmaandag 17 oktoberom 19:30 uur, organiseren Archief De Domijnen, Limburgs Geschied en Oudheidkundig Genootschap, Vereniging Sittards Verleden en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen in het kader van de maand van de Geschiedenis - met als centraal thema 'grenzen' - een gratis lezing door Prof. Dr. Friso Wielenga van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster. De lezing wordt gegeven in Oos Zittesj Hoes aan de Odasingel 659 in Sittard.

De weg naar goed nabuurschap. Nederlands-Duitse betrekkingen na 1945

De voordracht van Wielenga is getiteld 'De weg naar goed nabuurschap. Nederlands-Duitse betrekkingen na 1945'. Over de inhoud ervan liet hij ons het volgende weten:

"In de naoorlogse decennia golden de Nederlands-Duitse betrekkingen lange tijd als 'moeilijk' en het is eenvoudig om een lange lijst van gebeurtenissen en incidenten op te stellen die een dergelijke gedachte bevestigen. Toch is het veel te simpel de bilaterale relatie op een dergelijke manier te beschouwen want de werkelijkheid van het normaliseringsproces sinds 1945 is veel afwisselender en genuanceerder dan vaak wordt gedacht.

Op economisch terrein stuurde Nederland al direct na 1945 op de hervatting van intensieve betrekkingen aan en op internationaal gebied behoorde Nederland tot de eerste pleitbezorgers van de Duitse herbewapening in de jaren vijftig. Op politiek-psychologisch gebied kwam een belangrijke doorbraak in 1969 toen de West-Duitse bondspresident Gustav Heinemann een krans neerlegde in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, de plaats waar de lijdensweg van tienduizenden Nederlandse Joden naar Westerbork en de vernietigingskampen begon. Dat was een belangrijk moreel gebaar waar Nederland al langer op had gewacht.

Sindsdien is sprake van een golfbeweging met positieve en negatieve ontwikkelingen. Vanaf het midden van de jaren negentig zijn de betrekkingen geheel genormaliseerd en wanneer sprake is van spanningen zijn die te verklaren tegen de achtergrond van het normale relatiepatroon tussen een klein en een groot land waarbij het kleine zich soms zorgen maakt over zijn zelfstandigheid en identiteit en zich daarom af en toe afzet tegen de grote buur.

Zelfs bij voetbalwedstrijden zijn de vroegere spanningen inmiddels gereduceerd tot de normale rivaliteit van een grensoverschrijdende derby. De voordracht biedt een overzicht van de Nederlands-Duitse betrekkingen van 1945 tot heden waarin Duitsland van een partner uit noodzaak tot een goede buur werd."

Over Professor Wielenga

Prof. Wielenga (1956) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms Universität in Bonn. Hij promoveerde in 1989 aan de VU en was vervolgens docent Internationale organisaties aan de RU Groningen(1989-90) en universitair hoofddocent bij de afdeling Politieke Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Van 1992-1997 was hij tevens bijzonder hoogleraar Duitslandstudies aan de RU Groningen en van 1997-99 bijzonder hoogleraar Moderne Duitse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1999 is hij hoogleraar-directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien aan de Westfälische Wilhelms-Universität in Münster. Hij publiceerde over Nederlands-Duitse betrekkingen, moderne Duitse geschiedenis en over Nederlandse geschiedenis. Zijn handboek Geschiedenis van Nederland. Van de Opstand tot heden (Amsterdam 2014, 3e druk) verscheen ook in het Duits en het Engels.

Duitsland Mittag: Zuyd ontmoet Oost

Aanvullend op deze activiteiten organiseert Zuyd Hogeschool en de Deutsch-Niederländische Gesellschaft zu Aachen op maandag 14 november

2016 een Duitsland Mittag. Deze Duitslandmiddag bestaat uit een groot aantal workshops, die gratis toegankelijk zijn voor iedereen (burgers, studenten, werkzoekenden, ondernemers enzovoort).

De volgende workshops zijn gepland:

  • grensoverschrijdend werken Nederland-Duitsland v.v.
  • het belang van de Duitse taal
  • buurtaalonderwijs (basis)onderwijs
  • ondernemen in Duitsland
  • de Duitse taal studeren in Nederland
  • studeren in Duitsland
  • verschillen in cultuur, fiscaliteit en sociale zekerheid

De Duitslandmiddag vindt plaats in Ligne: de nieuwe Zuyd-locatie in Sittard. Tijdstip: 14 november 2016 van 14:00 uur tot 17:00 uur. Indien u interesse heeft kunt u zich alvast aanmelden bij [email protected] . U ontvangt dan het volledige programma.