De ontwerp omgevingsvisie 2025- 2040 ligt ter inzage. In de omgevingsvisie staan bepalende keuzes voor de inrichting van de leefomgeving in de komende vijftien jaar.
Veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties dachten mee over die keuzes. De gemeenteraad neemt begin 2025 een besluit over de visie.
Een groene, veilige, betaalbare, bereikbare en levendige leefomgeving met voldoende voorzieningen, in de steden én de dorpen. Dat vinden inwoners belangrijke thema’s voor hun leefomgeving. In de afgelopen twee jaar dachten honderden mensen mee over keuzes in de omgevingsvisie 2025-2040. De verzamelde input, vastgelegd in een participatieverslag, woog voor het college van B en W zwaar mee bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. “We hebben veel reacties ontvangen. Dit was enorm waardevol voor het samenstellen van de visie”, blikt wethouder Leon Geilen terug. “De samenspraak met inwoners en betrokkenen zetten we voort in de uitvoering: stad en dorp maken we samen. Daarover gaat ook de Dag van de Leefomgeving op 2 oktober.”
“Een omgevingsvisie klinkt abstract, maar daarin maken we fundamentele keuzes die bepalend zijn voor allerlei maatregelen en projecten in de komende jaren,” licht wethouder Andries Houtakkers toe: “Waar bouwen we nieuwe woningen? Voor welke bedrijven zetten we onze deur open? Hoe maken we onze wijken en dorpen geschikt voor het veranderend klimaat? Enzovoort. Een keuze voor het één, betekent vaak ook dat je iets anders níet (meer) doet.”
De omgevingsvisie is een van de instrumenten uit de Omgevingswet. De Omgevingswet schrijft voor dat Rijk, provincies en gemeenten elk één omgevingsvisie vaststellen. De omgevingsvisie is de strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Het vormt de basis voor het omgevingsplan (opvolger van de bestemmingsplannen). De ontwerp omgevingsvisie bouwt verder op de Toekomstvisie 2030 en is tot stand gekomen na brede participatie met inwoners, ondernemers, ketenpartners, overheden en het gemeentebestuur. Voorstel aan de raad is om de omgevingsvisie elke twee jaar te actualiseren.
De komende zes weken, van 12 september tot 27 oktober, ligt de nieuwe omgevingsvisie ter inzage www.sittard-geleen.nl/omgevingsvisie. In die periode kan eenieder een zienswijze indienen. Begin 2025 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de omgevingsvisie en de ingediende zienswijzen.
Op woensdag 2 oktober 2024 organiseert de gemeente de Dag van de Leefomgeving, tussen 16.00 en 20.00 uur (vrije in- en uitloop) op de locatie Ligne van Zuyd Hogeschool. Belangstellenden zijn van harte welkom en hoeven zich niet aan te melden. Op het programma staan onder meer dialoogtafels over thema’s als wonen, groen, economie en veiligheid. Op een informatiemarkt kunnen bezoekers nader kennismaken en meepraten over concrete ontwikkelingen in Sittard-Geleen. Het precieze programma verschijnt enkele weken voor 2 oktober op www.metsittardgeleen.nl/omgevingsvisie.