In antwoord op vragen van GroenLinks laat het College van B&W van Sittard-Geleen weten dat het project Bijenoase niet haalbaar is.
Het College verzocht IVN Limburg om een projectvoorstel uit te werken waarmee op meerdere manieren in kan worden gespeeld op de behoefte aan het vergroten van de biodiversiteit in de openbare ruimte. Het uitgebreide voorstel voorziet hierin, maar is helaas niet passend gebleken binnen de reguliere begrotingsmiddelen en beschikbare capaciteit. "De voorgestelde aanpak voorzag onder meer in het - gedurende meerdere jaren - inrichten van pilotgebieden, het monitoren van de effecten, het organiseren van werksessies met vrijwilligers en professionals, het uitvoeren van een ‘Tuiny Forest’ campagne in particuliere tuinen én het aanpassen van de beheerbestekken."
Eerder had het College al laten weten dat dit alleen mogelijk was als daarvoor voldoende financiële ruimte aanwezig is. Maar die ruimte ontbreekt volgens het College.
Het idee om een bijenoase te scheppen vloeide voort uit de door GroenLinks ingediende en raadsbreed aangenomen motie Blije Bijen, waarin het College werd opgeroepen om de gemeente binnen de reguliere werkzaamheden bijvriendelijker in te richten. Dat er geen geld is voor het project Bijenoase betekent niet dat de motie Blije Bijen niet wordt uitgevoerd, zo laat het College weten. "We hebben we niet stilgezeten om Sittard-Geleen binnen onze reguliere werkzaamheden bijvriendelijker in te richten. Met behulp van tuinmandeals hebben wij samen met bewoners bloemenweides ingezaaid en zijn groenstroken bijvriendelijk ingericht. Daarnaast is de begrazing met schapen uitgebreid en nemen wij deel aan het NK Tegelwippen. Daarmee dringen we de verstening van de openbare ruimte terug en verhogen we gelijktijdig de biodiversiteit. Tot slot zetten we vanuit het investeringsprogramma voor de openbare ruimte in op het verhogen van de biodiversiteit. Een voorbeeld hiervan is de herinrichting van de Geleenbeek."