Sittardenaar Harrie Bronneberg overleden

20 sep , 8:00 Nieuws
harrie bronneberg in memoriam
Op woensdag 18 september is op 86-jarige leeftijd de Sittardse oud-journalist Harrie Bronneberg overleden. Hij was al langere tijd ziek.
Harrie - Harie op zien Zittesj - begon zijn werkzame leven als postbeambte en werkte later een tiental jaren als gemeenteambtenaar. Regelmatig stopte hij door hem geschreven stukjes in de brievenbus van Steenweg 33: Weekblad Maas en Mijn. Die stukjes werden steeds vaker geplaatst en uiteindelijk werd hij een constante bron van artikelen. Met zijn rubriek Zitterd van Hiej en Dao, waarin de wederwaardigheden van Nónk Karel en Tant Til breeduit werden gemeten, scoorde hij goed onder de lezers van de MeM. Het weekblad werd tevens zijn opstap naar De Limburger, waar hij vanaf 1969 tot zijn pensioen als journalist deel uitmaakte van de lokale redactie.

Sjteivigger sjnaak en oud-prins

Harrie Bronneberg was jarenlang woonachtig in de Bergstraat in Sittard, die deel uitmaakt van buurt Sjteivig (Steenweg). Hij was gezegend met een mooi gevoel voor humor. Dat bleek onder meer in het jaar dat hij werd uitgeroepen tot stadsprins van Sittard. Normaliter geldt voor de aanstaande nieuwe hoogheid absolute zwijgplicht, maar Harrie trok zich daar niets van aan. Tegen de tijd dat de nieuwe prins wordt uitgeroepen gonst het in Sittard altijd van de geruchten. En wie eind 1964 aan Harrie vroeg wie volgens hem prins zou worden kreeg als stellig antwoord "Ik!". Dat werd dan vanzelfsprekend weggelachen. Onterecht, zo bleek tijdens de uitroepingszitting voor de prins van 1965.

Zitterd, dialect en carnaval

Harrie stond aan de wieg van de hergeboorte van Veldeke Krènk Zitterd, samen met zijn broer Sjang en met Hein Bovendeaard en Piet Deeder. Hij werd later benoemd tot erelid van het bestuur en was een groot promotor van het Sittards dialect.
Ook was hij degene die ervoor zorgde dat na vele jaren van afwezigheid in 1981, bij het 9x11-jarig jubileum van Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd, weer een Zittesje Revuu op de planken werd gebracht. En sindsdien trekt die productie elke drie jaar vele avonden volle zalen in het Toon Hermans Theater. Bronneberg is niet alleen lang lid geweest van de revuecommissie, maar schreef ook teksten en speelde zelf mee. Van 1995 tot 2001 was hij voorzitter van de revuecommissie. Ook was hij betrokken bij het Limburgs Toneel
Hij werd in zijn geliefde Sittard - de kerktoren mocht nooit te lang uit beeld zijn - zeer gewaardeerd. Culturele vereniging De Mander deed dat door hem te onderscheiden met de Ziepesjprènger, De Marotte benoemde hem tot Ridder in de Orde van de Pappegey, mede vanwege zijn inbreng in carnavalskrant De Pappegey, waarvan hij maar liefst een halve eeuw lang redacteur is geweest. De gemeente Sittard eerde hem met de zilveren legpenning van de stad.
Verder was Harrie betrokken bij het Rode Kruis, het bestuur van de Basiliek en schreef hij artikelen voor Het Blauwe Boekje, het oudste periodiek van Nederland.
Het afscheid van Harrie vindt conform zijn wens plaats in besloten kring.