Sittards ereburger Sjra Houtakkers overleden

06 mrt 2021, 16:06 Nieuws
gerard houtakkers in memoriam drie kaarsen en zwarte achtergrond
privé-archief familie Houtakkers

Vrijdag is in Sittard na een kort ziekbed op 94-jarige leeftijd jurist, oud-raadslid, oud-wethouder en ereburger van Sittard mr. Gerard Houtakkers overleden.

Gerard Houtakkers werd op 19 november 1926 geboren in Venlo. Hij volgde het gymnasium op het Thomascollege aldaar. Na zijn eindexamen - kort na de oorlog – ging hij rechten studeren in Nijmegen. In die periode richtte hij in Nijmegen het Bureau Werkende Studenten op. Door tussenkomst van dit bureau gingen werkstudenten in de wederopbouw van Nederland aan het werk om tijdens hun studie geld te verdienen. Bij de laatste reünie van de rechtenfaculteit was hij de langstlevende van de studenten uit zijn afstudeerjaar. Hij ging nog heel lang naar reünies van de Nijmeegse universiteit waar later ook zijn beide zonen hun rechtenstudie afrondden.

Na zijn studie vertrokken hij en zijn echtgenote naar Sittard. Hij was daar benoemd tot docent aan de Sociale Academie. Daar verzorgde hij onder meer de verlovingscursus voor aanstaande echtparen en doceerde hij personen- en familierecht. Hij bleef ook tijdens de jaren dat hij advocaat en wethouder was nog lang aan de opleiding verbonden. Velen hebben les van hem gehad. Het docentschap bood hem de zekerheid van een inkomen. Hij startte daarnaast, zoals dat in die jaren nog ging, een eenhoofdig advocatenkantoor. Hij werd op 6 januari 1955 beëdigd als 34e advocaat in het arrondissement Maastricht. Na 40 jaar advocatuur liet hij zijn naam van het tableau halen. Het aantal advocaten in het arrondissement naderde toen de 400. Ook in de advocatuur bleef hij zijn voorliefde voor het personen- en familierecht trouw. Daarnaast was hij actief in het maatschappelijk veld, waarin hij vaak een voorzittersrol bekleedde. Vanaf 1963 tot 1996 was Gérard Houtakkers kantonrechter-plaatsvervanger in Sittard.

In mei 1958 werd Gerard Houtakkers gemeenteraadslid voor de KVP. In september van dat jaar werd hij voorgedragen als wethouder van onderwijs, cultuur en sport. De schouwburg was in april 1958 geopend. Sittard had toen 20.000 inwoners. Hij werd vanuit zijn wethouderschap voorzitter van het stichtingsbestuur van de Stadsschouwburg. Vanuit zijn portefeuille sport was hij betrokken bij de oprichting van de Sportstichting in 1960. Het werd Sittard Sportstad en later vanuit zijn portefeuille onderwijs Sittard Onderwijsstad.

Hij was wethouder van 1958 tot 1974. In 1982 werd hij opnieuw wethouder. In 1990 nam hij afscheid van de politiek. Houtakkers stapte tijdens de vele jaren wethouderschap uit de KVP en werd lid van lokale partijen. Eerst had hij zijn eigen partij Houtakkers. In zijn laatste perioden van het wethouderschap was hij lid van de fractie van Nieuw Sittard. CDA en Nieuw Sittard vormden in de 80-er jaren de grootste fracties in de gemeenteraad van Sittard. Uiteindelijk was hij 24 jaar wethouder.

Hij toonde zich later een fel tegenstander van de gemeentelijke herindeling met Geleen. Regelmatig verschenen er van zijn hand stukken en ingezonden brieven.

Houtakkers was vanaf de oprichting in 1989 voorzitter van de Stichting Cultuursponsoring. Dat bleef hij vele jaren. Eenentwintig ondernemers uit stad en regio werden zo mede bij de uitvoering van het beleid van de schouwburg betrokken. Tot het moment dat corona het bijna niet meer mogelijk maakte de schouwburg te bezoeken bleven hij en zijn echtgenote graag geziene gasten in de schouwburg.

Houtakkers opende tijdens de perioden van zijn wethouderschap vele tentoonstellingen. Hij hield veel speeches. Hij sprak velen toe. Iedere toespraak schreef hij zelf. Hij wist vaak op gedragen toon, maar met een groot gevoel voor humor de juiste snaar te raken.

Houtakkers werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Tevens werd hij op 23 april 1990 ere-burger van de voormalige gemeente Sittard. Hij was onder meer voorzitter van het bestuur van het Euregionaal Sportcentrum en van de Stichting Kasteel Limbricht. Hij was beschermheer van Muziekcorps Sint Barbara Sanderbout.

Hij was ondanks zijn hoge leeftijd nog vaak met hoed en strik in het openbare leven te zien en te horen. Hij stak zijn mening over zaken niet onder stoelen of banken.

Hij overleed op 4 maart 2021. Als Venlonaar geboren en als Sittardenaar gestorven.