Stamboomonderzoekers benadrukken belang oorlogsgraven in het kader van 80 jaar bevrijding

08 mei , 19:20 Nieuws
dodenherdenking 2016 2

Oorlogsgraven zijn belangrijk voor genealogen omdat ze waardevolle informatie bieden over de familiegeschiedenis en het verleden van individuele personen en gemeenschappen.

Ze kunnen bijvoorbeeld de identiteit van overledenen bevestigen, gegevens over geboorte, militaire dienst en afkomst verstrekken, en helpen bij het traceren van familiebanden. Daarnaast bieden oorlogsgraven inzicht in de historische context van oorlogen en de impact op families en gemeenschappen.

Voor genealogen vormen deze graven dus een belangrijk bronnenmateriaal om een compleet en gedetailleerd stamboomonderzoek te doen en een beter beeld te krijgen van de levens van voorouders die betrokken waren bij oorlogen.Belangrijke instanties en websites zijn die van de Oorlogs Graven Stichting oorlogsgravenstichting.nl, Dodenakkers www.dodenakkers.nl, Oorlogsdoden oorlogsdoden.org, Online Begraafplaatsen www.online-begraafplaatsen.nl, Geneanet nl.geneanet.org en Graftombe graftombe.nl

Duizenden Nederlandse burgers verloren het leven door bombardementen en beschietingen tijdens de bevrijding. Veel van deze graven zijn inmiddels verdwenen, maar ze vormen een belangrijk onderdeel van ons gedeeld erfgoed. Daarnaast zijn er ook 'foute' graven die een andere kant van de oorlog laten zien.

In het kader van de herdenking en het bewustzijn rondom de oorlog, organiseert HCC!genealogie een lezing over de geschiedenis van oorlogsgraven in Nederland. Onder leiding van onderzoeker René ten Dam, funerair specialist bij Bureau Funeralia en betrokken bij Dodenakkers.nl, worden het ontstaan en de verschillende soorten oorlogsgraven besproken.

Deze lezing biedt een waardevolle gelegenheid om de verhalen achter de graven te leren kennen, en het belang van het herinneren van de slachtoffers te benadrukken. Het is een mooie manier om de geschiedenis levend te houden voor nieuwe generaties en te reflecteren op de consequenties van oorlog.

Nieuwe functies computerprogramma GDP

De ontwikkelaar van het genealogische computerprogramma GensDataPro (GDP) ir. Bas Wilschut gaat in de middagsessie in op de nieuwe functies van het programma. De nadruk ligt daarbij op meer inzicht en gebruiksgemak voor genealogie enthousiastelingen. Er zal dieper in worden gegaan op de huidige en toekomstige uitvoermogelijkheden van GensDataPro, zoals de productie van een website, de uitvoer in MS-Word en een kijkje achter de schermen: de kracht van de nieuwe PHP-uitvoer. Deze nieuwe manier van gegevens presenteren overtreft de traditionele HTML-uitvoer en biedt veel meer mogelijkheden voor gebruikers.

De nieuwe PHP-uitvoer maakt het niet alleen mogelijk om nog meer informatie overzichtelijk te presenteren, maar opent ook deuren naar meer geavanceerde toepassingen en integraties. Voor niet-GDP-gebruikers wordt het daardoor ook makkelijker om met de gegevens te werken en te begrijpen wat er allemaal mogelijk is.

Met het programma GDP is een nieuwe website getooid in middeleeuws vlechtwerk geproduceerd met een gigantisch en zeer gedetailleerd gegevensbestand over Karel de Grote en zijn nakomelingen (en voorouders). Deze website zal op 10 mei door de NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging) worden geintroduceerd.

De lezing die op zaterdag 24 mei a.s. wordt georganiseerd is vrij toegankelijk en wordt gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt, aanvang 11 uur.

HCC!genealogie

HCC!genealogie, onderdeel van de grootste computerclub in de Benelux, helpt je jouw familiegeschiedenis te ontdekken. We adviseren over methoden en mogelijkheden van onderzoek, over genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet biedt. Daarnaast organiseert de interessegroep van HCC! workshops, presentaties, cursussen en een actieve online community aangevuld met een wekelijkse digitale gratis nieuwsbrief.

Ontdek uw familieverhaal met HCC!genealogie – waar geschiedenis en passie samenkomen.