Regioarchief Sittard-Geleen start een crowdfundingcampagne ten bate van de restauratie van de Hebreeuwse bibliotheek van Sittard.
De joodse gemeente van Sittard behoort tot de oudste van Nederland.
Naast vrolijke verhalen (het eerste Sittardse carnavalsliedje uit 1882 is van een joodse schrijver), zijn er ook de trieste geschiedenissen. Het archief van de joodse gemeente Sittard en een kleine bibliotheek zijn ondergebracht bij het Regioarchief Sittard-Geleen in het Erfgoedcentrum.
In 1943 maakten de Nazi's een einde aan het leven van bijna alle joden uit Sittard. De twee synagogen en de twee joodse begraafplaatsen die er waren, zijn verdwenen. Reden temeer om te bewaren wat er rest van het joodse erfgoed!
Het Regioarchief Sittard-Geleen is begonnen met de restauratie van het papieren erfgoed, maar het gewone restauratiebudget is hiervoor niet toereikend. Daarom start het archief nu een crowdfundingcampagne om de restauratie te voltooien. Een deel van het materiaal wordt gedigitaliseerd en op de website geplaatst.
Kijk voor deelname aan het crowdfundingsproject op www.voordekunst.nl/projecten/15759-restauratie-hebreeuwse-bibliotheek
. Iedere gever krijgt er natuurlijk ook iets voor terug! (Lees verder onder de foto.)
Op zaterdag 12 augustus is in het Erfgoedcentrum (Kapittelstraat 6, Sittard) van 14:00-17:00 uur een kleine expositie met rondleiding over het joodse erfgoed. Stadsarchivaris Peer Boselie geeft informatie en vertelt om 14:30, 15:30 en 16:30 uur via een korte powerpoint het verhaal van de Sittardse joden door de eeuwen heen.