Sinds 2006 neemt de Provincie Limburg deel aan een regeling waarmee starters op de Limburgse woningmarkt geholpen kunnen worden de stap naar een eigen woning te zetten.
Officieel heet die in de volksmond als Startersregeling bekend staande regeling Impulsplan: Starters een eigen thuis!
Vanwege de kredietcrisis werd de Startersregeling verlengd tot eind 2015. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de Limburgse woningmarkt en economie. Het aantal huishoudens dat de regeling gebruikt stijgt nog altijd: 2014 kende een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De Startersregeling is bedoeld voor mensen die een te hoog inkomen hebben voor de sociale huursector, maar een te laag inkomen voor het kopen van een eigen woning. De lening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat een starter kan lenen op basis van zijn inkomen en de aankoopkosten van een woning. Gedeputeerde Erik Koppe (Volkshuisvesting): “Door deze lening kan een grote groep starters eerder de woningmarkt betreden en wordt de doorstroming op de woningmarkt bevorderd. Bovendien zorgt de Startersregeling voor extra bouwproductie (in 2013-2014 landelijk €590 miljoen) en dus ook voor extra banen.”
De leningen zijn 3 jaar rente- en aflossingsvrij, en worden daarna naar draagkracht afbetaald. De gemeente is het loket waar de lening kan worden aangevraagd. Provincie en gemeenten financieren de startersleningen gezamenlijk, in gelijke delen. Tot 1 mei 2015 is daarvoor ook nog een rijksbijdrage beschikbaar. Stichting SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) beheert dit fonds. Het betreft een zogenaamde revolverende regeling: dit wil zeggen dat de middelen die de Provincie in de leningen investeert uiteindelijk weer terugvloeien naar de Provincie.
Stijgende lijn
Uit de onlangs verschenen kwartaalrapportage blijkt dat de vraag naar de Startersregeling nog steeds stijgt. In het eerste jaar van de regeling werden 34 leningen verstrekt. In 2014 is dit aantal gestegen naar 346. Opvallend is ook dat maar liefst 27 (binnenkort 28) van de 33 Limburgse gemeenten deelnemen aan de regeling. Ondanks dat het Rijk vanaf 1 mei 2015 niet meer deelneemt, geven de meeste gemeenten aan dat ze willen doorgaan met de Startersregeling. Dit geeft aan dat er veel draagvlak is.
Medio 2015 wordt de Startersregeling geëvalueerd. Hierbij wordt vooral gekeken naar het gebruik van de regeling en de eventuele effecten van de regeling op de Limburgse woningmarkt. Aan de hand van deze analyse kan de Provincie een standpunt innemen over een eventuele voortzetting van de regeling in samenwerking met de gemeentes.