De Sittardse
Stichting Jacob Kritzraedt bestaat dit jaar 70 jaar. Om dit jubeljaar te markeren werd zaterdag een informatieplaquette onthuld bij de Jezuïetenkapel.
De kapel werd jaren geleden van een hoek van de Ursulinentuin verplaatst naar een meer prominente plek op de Schootsvelden en werd in 2017 door kunstenaar Jo Havenith aan de binnenzijde versierd met fresco’s.
Op de informatieplaquette vindt de passant informatie over de Jezuïeten in Sittard en de door hen gebouwde kapel. Verder wordt uitleg gegeven over de in de kapel door Havenith geschilderde fresco’s. Meer informatie over de kapel is online beschikbaar en kan worden opgeroepen door de op de informatieplaquette weergegeven QR-code te scannen met een mobiele telefoon. Het is overigens de bedoeling van de gemeente Sittard-Geleen om op meerdere plekken in de stad informatiebordjes met QR-codes te plaatsen waarmee eenvoudig meer informatie kan worden opgeroepen.
De Stichting Jacob Kritzraedt werd 350 jaar na de geboorte van Jacob Kritzraedt opgericht en zet zich sindsdien in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen in Sittard en omgeving. Dat doet zij door de omgeving bewust te maken van het belang, het aankopen, restaureren en het beheer en de exploitatie van dergelijke gebouwen.
Aanleiding voor de oprichting van de stichting waren de plannen van het toenmalige stadsbestuur om een deel van de Begijnenhofwal, onderdeel van de unieke middeleeuwse omwalling van Sittard, af te graven. De stichting heeft zich daar met succes tegen verzet.
Tijdens dit jubileumjaar staat de stichting stil bij degene waarnaar zij is vernoemd. Jacob Kritzraedt (1602-1672) werd (bijna) 72 jaar oud. De Jezuïet was van grote betekenis voor het onderwijs in de regio van Sittard en hield zich daarnaast bezig met het beschrijven van het verleden van zijn geboortestreek en het belang van het historisch erfgoed, dat hij naar waarde wist te schatten. De stichting organiseert dit jaar een expositie in de Grote Kerk over Jacob Kritzraedt. Verder brengt de stichting binnenkort een Youtube-video uit over Jacob Kritzraedt, die is gericht op het middelbaar onderwijs. Ook verwacht zij aan het eind van het jubileumjaar een boek over Jacob Kritzraedt uit te zullen brengen. Daarin staat de briefwisseling tussen hem en zijn leermeester Johannes Bollandus centraal.