Onlangs vond de grootste stijging in hypotheekrentes plaats sinds de kredietcrisis in 2008. Ook kondigden de eerste kredietverstrekkers aan de rentes op de persoonlijke
lening te verhogen.
Het vermoeden is dat de, op dit moment nog erg lage, rentes op leningen binnenkort stijgen. Deze stijging volgt op de langzaam stijgende hypotheekrentes. Wat heeft de hypotheekrente te maken met de
rente op een
persoonlijke lening en wat is nu belangrijk om te weten over leningen? Pricewise legt het uit.
Marktrente op staatsleningen is maatstaf
Om de stijging van de hypotheekrente en persoonlijke leningen te begrijpen, is het handig om iets te weten over marktrente. Daar begint het namelijk allemaal mee. Vooral de marktrente op staatsleningen. De marktrente is de huidige rente die geldt op de kapitaal- en geldmarkt. De marktrente op staatsleningen is de maatstaf voor rentes op leningen die consumenten afsluiten, zoals een hypotheek of een persoonlijke lening. Deze marktrente is de afgelopen tijd gestegen en is nu inmiddels de nulgrens gepasseerd.
Stijgende kosten eerst doorberekend in hypotheken
Door de wereldwijde inflatie in combinatie met de stijgende marktrentes is het voor banken duurder om geld te lenen aan klanten. De bank wil natuurlijk wel winst maken op haar leningen. Daarom worden de stijgende kosten voor de bank doorberekend naar de klant. Dit gebeurt door de rente te verhogen. De rente werd in eerste instantie verhoogd op de hypotheken; de grotere consumentenleningen met lager risico.
Rentestijging persoonlijke leningen volgt
Na de stijging van hypotheekrentes stijgen nu ondertussen ook de rentes op kleinere leningen zoals de persoonlijke lening en het
doorlopend krediet. Waar Pricewise in eerste instantie had verwacht dat het nog een tijdje zou duren voor de rentes op het consumptief krediet zouden stijgen, hebben de eerste kredietverstrekkers aangekondigd rentes op de persoonlijke lening te verhogen. Hoewel dit niet hoeft te betekenen dat alle rentes direct stijgen, zullen deze zeker niet verder dalen.
Prijsvechters nog goede rentes door concurrentie
Bij de ‘prijsvechters’ onder de kredietverstrekkers zit het verhaal net iets anders: ook zij hebben invloeden vanuit de marktrente en de hypotheekrentes, maar zij hebben ook te maken met veel concurrentie. Door deze concurrentie hanteren deze kredietverstrekkers de laagst mogelijke rente, om meer klanten aan te trekken. Hierdoor is het voor prijsvechters niet rendabel om de rentes te verhogen. De verwachting is dan ook dat deze kredietverstrekkers dit voorlopig nog niet zullen doen. Wel is het zo dat als de trend van de verhoogde rentes langer doorzet, het voor prijsvechters ook niet meer rendabel is om de rente laag te houden terwijl de marktrente stijgt.
Het is vrijwel zeker dat de rentes niet meer zullen dalen en dat de laagste rentes zijn bereikt. Dat betekent dat dit het moment is voor consumenten om leningen over te sluiten.