De
expositie Verzet?! in Museum
Het Nieuwe Domein roept bij bezoekers vragen op over het verleden van familieleden in oorlogstijd.
Op het prikbord bij de ingang van de expositie heeft Ton Jetten een oproep geplaatst om meer informatie te krijgen over de rol die zijn vader speelde tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.
Tons vader, M.P.H. (Huub) Jetten, op 23 juni 1914 geboren in Sittard, roepnaam Baer, was tijdens de oorlog adjunct-commies op de afdeling Openbare Werken bij de gemeente Sittard en bij de brandweer. Hij trouwde in oorlogstijd (2 maart 1943) met Nellie van Wijlick uit Geleen (foto boven dit bericht). Verder voetbalde hij bij de Sittardse Boys. (Lees verder onder de foto.)
Tweede van rechts: Baer Jetten
In zijn oproep op het prikbord heeft Ton Jetten twee knipsels opgenomen uit een artikel van A.E.L. Jonkergouw in het boek 'Sittard in Crisis- en oorlogstijd' over het verzet door illegale groepen. Daarin schrijft Jonkergouw over een naamloze groep van circa 12 man, grotendeels bestaande uit gemeente-ambtenaren, die eveneens het illegale blad Vrij Nederland verbreidde en bonkaarten aan onderduikers leverde. Verder schreef Jonkergouw in de in 1979 verschenen uitgave, dat een verhaal over de plaatselijke knokploeg moeilijk is, omdat de nog levende leden van deze ploeg unaniem verzocht hebben geen namen te noemen.
Mensen die in het verzet zaten spraken daar amper over, waardoor veel van hun daden onbekend zijn gebleven.
Ton Jetten: "Mijn vader vertelde me dat hij als brandweerman 's avonds over straat mocht en dat hij in het donker illegale blaadjes rondbracht. Ook dat hij voedselbonnen afgaf bij het gereformeerde gezin Musolf, wonend aan het Julianaplein in Sittard. Zij waren het die Alexander Hertzdahl en zijn vrouw verborgen hielden op zolder. Daar kwam ik pas achter nadat ik - door een speling van het lot? - een boek in de vorm van een dubbelverhaal had geschreven (De Duikelaar), dat speelt in Nijmegen nu en in Nijmegen/Amsterdam 1941-1943. Hoofdpersoon hierin is Carla Hertzdahl, dochter van Benoît Hertzdahl, de broer van Alexander (Alexander is de man met bril en hoed op de foto hieronder). Vader en dochter doken ook onder (in Nijmegen) en overleefden zo eveneens de oorlog." (Lees verder onder de foto.)
Alex Hertzdahl proeft de vrijheid op 18 september 1944. Hij zat ruim twee jaar ondergedoken. Bron: RegioArchief Sittard-Geleen, 742 Collectie afbeeldingen Tweede Wereldoorlog, 1939-1945.
Roept dit verhaal bij u herinneringen op aan (lokale verhalen over) de oorlogstijd en de rol die de vader van Ton Jetten daarin heeft gespeeld? Bel hem dan (0624785927) of mail naar [email protected].