Op zaterdag 23 december werd De
Driekoningen-expositie geopend in het Salviuskerkje in
Limbricht.
Op den foto van links naar rechts: koning en koningin van schutterij St.-Salvius, en tussen de Drie Koningen: Frank Keysers (HIS 2018), Noël Lebens (wethouder cultuur) en Paul Janssen (voorzitter Stichting Oude Salviuskerk).
Limbricht had meer dan 700 jaar geleden een nauwe band met Keulen. Dat blijkt uit de oude gewelfschilderingen in het kerkje, die rond 1300 door Keulse kunstenaars zijn gemaakt.
Gewelfschildering Drie Koningen Limbricht ca. 1300 en Oorkonde van Frederik van Limbricht 1
In de oudste gewelfschilderingen van Nederland staan de Drie Koningen centraal en de relieken van deze koningen worden in de Dom van Keulen bewaard. Ook in het stadswapen van Keulen wijzen de drie kroontjes nog steeds op de Drie Koningen.
Dat Limbricht deze Keulse schilderingen kreeg is te danken aan Frederik, de broer van de heer van Limbricht, die in Keulen kapitteldeken was. Oorkonden van deze Frederik lagen in het Keulse stadsarchief, dat in maart 2009 door een fout bij de aanleg van de metro in de bodem wegzakte. Wonder boven wonder zijn de oorkonden gered en is één gerestaureerd origineel exemplaar uit 1299 in Limbricht te bewonderen.
[caption id="attachment_120693" align="alignnone" width="537"]
Uit diverse landen van de wereld zijn kerststalletjes te zien, met zeer uiteenlopende voorstellingen van de Drie Koningen. Voor de jeugd (maar ook voor de volwassen jeugd) is er de mogelijkheid een afbeelding van de Limbrichtse gewelfschildering naar eigen wens in te kleuren.
Op 21 januari om 15:00 uur wordt het thema afgesloten met een concert door organist Léon Berben uit Keulen.
De expositie is te bezichtigen op 25 en 26 december, 6-7 januari en 13-14 januari, telkens van 14:00-17:00 uur; buiten deze openingstijden kunnen groepen een apart bezoek afspreken.
Aanmelding groepsbezoek:
[email protected]Informatie over het Salviuskerkje:
www.salviuskerkje.nl