Twee belangrijke verzekeringen voor zelfstandigen zonder personeel

02 okt , 19:20 Nieuws
verzekering
Als zzp’er is geen enkele dag hetzelfde. Vandaag heb je nog geen idee wat de dag morgen zal brengen. Meestal is dat leuk, want dat houdt je werk spannend en verfrissend.
Gebeurt er iets onverwachts met negatieve gevolgen, dan is dat natuurlijk een stuk minder leuk. Om meer zekerheid in je werk in te bouwen, kun je ervoor kiezen om een aantal zakelijke verzekeringen af te sluiten. In dit artikel leggen we je er twee voor waarvan we denken dat ze erg belangrijk kunnen zijn.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

We willen dit artikel beginnen met een stukje over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Afgekort noemt men de arbeidsongeschiktheidsverzekering ook wel de AOV. Met deze verzekering bescherm je jezelf tegen het risico om zonder inkomen te komen te zitten, doordat je (deels) arbeidsongeschikt raakt.
Overkomt je als zzp’er iets waardoor je langere tijd (deels) niet kunt werken? Raak je bijvoorbeeld betrokken in een ongeluk, of loop je een zware blessure op? Weet dan dat je niet in aanmerking kunt komen voor een uitkering van de overheid. Dat is alleen weggelegd voor mensen die in loondienst werken, dus voor een baas.
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je als ondernemer toch een uitkering krijgen bij arbeidsongeschiktheid. Je krijgt die uitkering dan van je verzekeringsmaatschappij. De hoogte van de uitkering hangt af van wat je afspreekt bij het afsluiten van een polis. Je kunt de hoogte van de uitkering dus afstemmen op je maandelijkse vaste kosten. Op die manier weet je zeker dat je je vaste kosten kunt blijven betalen, ook als je helemaal of voor een deel niet meer kunt werken.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een andere verzekering die als zelfstandige zonder personeel goed van pas kan komen, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. We hopen natuurlijk dat het je nooit zal overkomen, maar als een fout in jouw adviezen naar klanten toe grote financiële gevolgen kunnen hebben, dan doe je er goed aan om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wordt je namelijk door een klant aansprakelijk gesteld voor de schade die is ontstaan door een beroepsfout van jouw kant, dan kan je verzekeraar de schade voor je vergoeden.
Deze verzekering is met name relevant voor zelfstandigen die een beroep uitvoeren waarbij ze adviezen uitbrengen. Denk bijvoorbeeld aan financieel adviseurs, advocaten en consultants. Sterker nog, voer je een van die eerste twee beroepen uit, dan ben je zelfs wettelijk verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De mogelijke kosten van aansprakelijkheid door een beroepsfout zijn in die beroepen simpelweg te groot om je hier niet voor te verzekeren.