De raad van State doet woensdag uitspraak over de watervergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Limburg heeft verleend aan verschillende bedrijven op het bedrijventerrein Chemelot om stoffen te lozen.
De watervergunning scherpt de normen aan voor het lozen van afvalwater met de stof pyrazool.
De bedrijven die pyrazool lozen kwamen eerder tegen de watervergunning in beroep bij de rechtbank Limburg. Zij vinden dat de lozingsnormen onnodig streng zijn.
Ook kwamen verschillende drinkwaterbedrijven in beroep. De drinkwaterbedrijven vinden juist dat de watervergunning teveel lozingen mogelijk maakt.
In oktober 2017 gaf de rechtbank de chemische bedrijven gelijk en vernietigde de watervergunning. Volgens de rechtbank heeft het waterschap niet goed onderbouwd dat de lozingsnormen kunnen worden gehaald zonder dat de bedrijfsresultaten van de chemische bedrijven daaronder lijden.
Tegen de uitspraak van de rechtbank zijn de chemische bedrijven, de drinkwaterbedrijven en het waterschap in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Zie ook de uitspraak met zaaknummer 201709504/1, die de Afdeling bestuursrechtspraak eveneens op 16 oktober 2019 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de dwangsom die het waterschap heeft opgelegd aan de chemische bedrijven voor het lozen van afvalwater met pyrazool. De dwangsom is naderhand weer ingetrokken.
De bedrijven kwamen eerder tegen de dwangsom in beroep bij de rechtbank Limburg. Volgens hen is er geen overtreding en hebben zij een vergunning voor het lozen van pyrazool. De rechtbank verklaarde de beroepen in oktober 2017 ongegrond. De bedrijven laten het er niet bij zitten en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.
Zie daarnaast ook de uitspraak met zaaknummer 201709505/1, die de Afdeling bestuursrechtspraak ook op 16 oktober 2019 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over een andere watervergunning die het waterschap aan de chemische bedrijven heeft verleend voor het lozen van afvalwater met pyrazool. Tegen deze vergunning kwamen de bedrijven eerder in beroep bij de rechtbank Limburg. Zij vinden de normen in de vergunning te streng. De rechtbank verklaarde het beroep in oktober 2017 echter ongegrond. De bedrijven laten het er niet bij zitten en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Die heeft alle zaken op 23 januari 2019 op zitting behandeld.