Het UWV heeft donderdag tot 15:00 uur zo'n 3000 telefoontjes gekregen van mensen met vragen over hun arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Een dag eerder schreef het AD dat mogelijk bij tienduizenden WIA-uitkeringen fouten zijn gemaakt bij het berekenen van de hoogte van de uitkering. De uitkeringsinstantie zelf en de verantwoordelijk minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) houden ook rekening met dit soort aantallen, gaven ze vervolgens aan.
Mensen die donderdag belden wilden onder meer weten of bij hun arbeidsongeschiktheidsuitkering fouten zijn gemaakt. Ook wilden bellers opheldering over wat er precies aan de hand was, of vroegen ze wat er gebeurt als ze te veel of juist te weinig uitkering hebben ontvangen.
"Veel mensen bellen met zorgen en onzekerheden, die begrijpen we volkomen. We hebben waarschijnlijk niet iedereen meteen de zekerheid kunnen geven waar ze naar op zoek waren. We hebben hun gegevens genoteerd en laten een speciaal team ernaar kijken", zegt een woordvoerder.
Volgens het UWV konden medewerkers de extra bellers goed aan. "We krijgen dagelijks echt duizenden belletjes. Maar vandaag was wel een aanzienlijke stijging, daar waren we ook op voorbereid."
Het UWV kondigde een diepgaander onderzoek aan naar de vele fouten bij het vaststellen van de WIA-uitkering, waarvan de resultaten in december worden verwacht. Dan wordt ook duidelijker bij hoeveel uitkeringen fouten zijn gemaakt. Mensen kunnen zo'n uitkering krijgen als ze na twee jaar ziekte deels of helemaal arbeidsongeschikt zijn en de hoogte hangt af van hoeveel ze nog kunnen werken.