Natte vloeren, gladde tegels en hoge badkuipranden: de badkamer is een plek waar veel ernstige valongevallen plaatsvinden, vooral onder 65-plussers.
In tien jaar tijd zijn in Limburg naar schatting minstens 1.700 senioren opgenomen in het ziekenhuis na een val in de badkamer of het toilet. Dit blijkt uit onderzoek van Sanitairwinkel, dat in aanloop naar de landelijke Valpreventieweek het aantal valongevallen in sanitaire ruimten in kaart bracht op basis van data van het CBS en VeiligheidNL.
Van 30 september tot en met 6 oktober is het de landelijke Valpreventieweek, gericht op het voorkomen van valongevallen bij senioren. Omdat deze incidenten vaak in huis plaatsvinden, is er veel aandacht voor het veiliger maken van de woning. De badkamer en het toilet zijn voor 65 plussers - na de trap - de grootste risicozones in huis.
Van 2013 tot en met 2022 werden in Limburg naar schatting minstens 1.718 ouderen opgenomen in het ziekenhuis na een val in een sanitaire ruimte. Mogelijk ligt dit aantal nog hoger, omdat bij 41% van de ziekenhuisopnames in Nederland de precieze locatie van de val niet bekend is.
In tien jaar tijd werden in Limburg 68,8 ernstige valincidenten in de badkamer geregistreerd per 10.000 inwoners van 65 jaar en ouder. Het gaat dan om ongevallen waarbij het slachtoffer een behandeling nodig had in het ziekenhuis. Het relatieve aantal incidenten ligt in Limburg iets lager dan elders in het land (-1,9%).
Op lokaal niveau loopt het aantal valincidenten sterk uiteen. Heerlen is koploper van alle Limburgse gemeenten. In tien jaar tijd waren hier naar schatting minstens 90,2 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers als gevolg van een val in een sanitaire ruimte. De provinciale top 10 gemeenten met de meeste badkamerongevallen:
In Gennep werd in tien jaar tijd relatief het laagste aantal valincidenten in de badkamer geregistreerd. Het gaat in deze gemeente om 48,6 ziekenhuisopnamen per 10.000 65-plussers. Ook in Eijsden-Margraten (49,1) en Venray (53,6) gaat het minder vaak mis dan gemiddeld.