Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten blijken er elf te voldoen aan strenge beoordelingscriteria.
Dat blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Deze zogenoemde topkeurmerken voldoen daarmee aan een reeks duurzaam- en betrouwbaarheidseisen.
In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag dat Milieu Centraal een keurmerkenwijzer heeft opgesteld. Die moet het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken. De voorlichtingsorganisatie heeft daarin de elf keurmerken die de beoordeling hebben doorstaan aangeduid als topkeurmerken.
Een keurmerk dat hier bijvoorbeeld onder valt is het Beter Leven Keurmerk op vlees, met zowel twee als drie sterren. Dit keurmerk maakt met het aantal sterren duidelijk hoe goed er voor het dier is gezorgd. Ook het ASC-keurmerk op kweekvis, dat regels stelt aan duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, valt volgens Milieu Centraal onder de topkeurmerken.
Milieu Centraal deed een beoordeling aan de hand van drie criteria. Zo werd er gekeken naar de ambitie om aan duurzaamheidseisen te voldoen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, de betrouwbaarheid van het keurmerk en de mate van transparantie.
Een aantal keurmerken beoordeelde Milieu Centraal met een hoge score. “Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims”, schrijft Staghouwer.
In 2016 constateerde de Autoriteit Consument en Markt dat sprake is van “een wildgroei aan keurmerken, claims en logo’s”. Volgens Staghouwer is dat “onwenselijk”, en leidt deze wildgroei bij consumenten tot verwarring en verlies van vertrouwen in keurmerken.