Op 10 juni 2014 start een facelift van een stukje stadshistorie, dan begint de verbouwing van de Stadsschouwburg Sittard-Geleen. De toekomstige nieuwe medebewoner, theatergezelschap Het Laagland, brengt niet alleen een verjonging maar ook een verruiming mee voor de stad.
De Stadsschouwburg krijgt onder andere een nieuwe Kleine Zaal , die behalve voor de familievoorstellingen van Het Laagland, wordt ingezet voor tal van lokale verenigingsactiviteiten en cultuurevenementen.
Met de verbouwing van de Stadsschouwburg vanwege de komst van Het Laagland is een bedrag van 750.000 euro gemoeid. De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft dat geld vorig jaar beschikbaar gesteld. Tevens wordt geïnvesteerd in de Grote zaal en in de theatertechniek (hijsinstallatie), waarmee een bedrag is gemoeid van zes ton.
"Dankzij deze verbouwing kunnen twee culturele instellingen permanent en op een efficiënte manier gebruik maken van het gebouw," zegt wethouder Noël Lebens (cultuur). "We gaan er vanuit dat door deze aanpassingen de Schouwburg in ieder geval dit decennium kan volmaken. Dan is duidelijk op welke wijze het Cultuurbedrijf functioneert en welke faciliteiten daarvoor nodig zijn."
De huidige Rabobankzaal (eerste verdieping zijde Wilhelminastraat) wordt gesplitst, waardoor twee ruimtes ontstaan: de nieuwe Kleine Zaal (vlakke vloer zaal), voorzien van een tribune met 180 plaatsen, en De Charles Eyck zaal, vernoemd naar de maker van de daar aanwezige fresco dat behouden blijft.
Hoewel de schouwburg ook in de Grote zaal Laaglandvoorstellingen zal programmeren, is het de bedoeling dat het aanbod van het jeugdtheatergezelschap met name in de nieuwe Kleine Zaal wordt getoond, waar een breed familiepubliek een ander soort theaterbeleving kan gaan ervaren. "De Kleine Zaal is nieuw voor Sittard-Geleen. Dankzij de intimiteit van een dergelijke zaal kan het publiek nóg beter genieten van het bijzondere aanbod dat wij hierin presenteren," aldus schouwburgdirecteur Pierre Gorissen. In De Kleine Zaal is er ook ruimte voor de programmering van andere theater- en muziekvoorstellingen en de zal kan ook worden verhuurd aan bijvoorbeeld verenigingen.
In het souterrain komt een gezamenlijke werkplaats en de hierin aanwezige ruimtes (Zuilenzaal, Coner en Nissenzaal) worden geschikt gemaakt voor repetities, evenementen en activiteiten die zich richten op theater maken voor kinderen en jongeren.
De in totaal 795 stoelen in de Grote zaal, die 32 jaar oud zijn en compleet versleten, worden de komende maanden ook vervangen.
Achter de coulissen wordt voor Het Laagland kantoor- en verblijfsruimte gerealiseerd.
De verbouwing zal voor omwonenden en doorgaand verkeer nauwelijks overlast opleveren. Alleen in week 27, de eerste week van juli, zal de Wilhelminastraat waarschijnlijk gedeeltelijk moeten worden afgezet om de staalconstructie voor de nieuwe Kleine Zaal naar binnen te takelen. Naar verwachting is begin oktober alles klaar.
Op zondag 12 oktober houdt de Stadsschouwburg officieel Open Huis en kan iedereen het gebouw komen bekijken. Op zaterdag 18 oktober geeft Het Laagland het startschot voor een grote Familieweek/Week van de Familie, die geheel in het teken staat van voorstellingen en activiteiten voor kleine gezinnen en grote families.