Verdachten aangehouden in DDoS-zaak

24 apr 2024, 12:00 Nieuws
hacker cybersecurity ddos
© Freep!k

Team Cybercrime heeft twee mannen aangehouden die in verband worden gebracht met meerdere DDoS-aanvallen op een bedrijf in Sittard.

Twee 24-jarige mannen uit Heerlen en Sittard werden vanochtend aangehouden. De DDoS-aanvallen werden uitgevoerd in november vorig jaar en januari dit jaar. Het schadebedrag van het bedrijf komt uit op minimaal € 150.000. Team Cybercrime van de politie Limburg heeft de zaak in onderzoek en in dit kader worden aangehouden personen verhoord. Het Openbaar Ministerie zal na het afronden van het onderzoek een besluit nemen over de verdere afhandeling van de zaak.

Wat is een DDoS-aanval?

Een Distributed Denial of Service aanval, ook wel DDoS genoemd, is een aanval van cybercriminelen waarbij ontzettend veel verzoeken naar websites gestuurd worden in korte tijd en hierdoor de website onbereikbaar wordt voor gebruikers. Vergelijk het met een enorme file, maar dan digitaal. Via bijvoorbeeld een botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers met een centrale aansturing, wordt een website zo massaal bezocht dat deze erg traag wordt of zelfs crasht. Ook allerlei andere diensten, zoals routers, firewalls of DNS-servers, kunnen het doelwit zijn. De slachtoffers van deze aanvallen zijn uiteenlopend: van gameservers en scholen tot banken, webshops of zelfs complete overheden. Het plegen van een DDoS-aanval is áltijd strafbaar.

Preventietips

Het is voor cybercriminelen steeds makkelijker om een DDoS-aanval uit te voeren. Bovendien kunnen cybercriminelen ook steeds makkelijker DDoS-aanvallen kopen. Niet alleen bedrijven en organisaties lopen (meer) kans slachtoffer te worden, maar u ook.

  • Zorg dat de beveiliging van uw infrastructuur op orde is. Denk aan up-to-date software, sterke wachtwoorden, een firewall en virusscanner. Zo kan uw computer geen onderdeel worden van een botnet;
  • Maak regelmatig offline back-ups van waardevolle bestanden om deze veilig te houden. Zo heeft u altijd toegang tot uw bestanden, ook in het geval van een DDoS-aanval;
    Zorg als bedrijf voor DDoS mitigatie maatregelen via een hierin gespecialiseerde dienstverlener;
  • Maakt u gebruik van een managed service provider (MSP), ga dan in gesprek over de maatregelen die de MSP kan nemen;
  • Ondernemers die slachtoffer zijn van cybercrime vinden op de site van hackhelpdesk een handig stappenplan om (meer) schade te voorkomen.

Aangifte

Bent u slachtoffer geworden? Doe dan aangifte! Dat kan via 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg ervoor dat u geen digitale sporen verloren laat gaan en bewaar zo veel mogelijk informatie en breng deze mee.